Hafling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hafling
Hafling St.Johann Kirche.jpg
Red pog.svg
Italy location map.svg
46°39′0″N 11°13′0″ØKoordinater: 46°39′0″N 11°13′0″Ø
Land Italia Italia
Region Flagget til Trentino-Syd-Tirol Trentino-Syd-Tirol
Provins Syd-Tirols våpen Syd-Tirol
Distrikt Burggrafenamt
Status Kommune
Areal 27 km²
Befolkning 729 (2009)
Høyde 1 290
Postnummer 39010
Telefonprefiks 0473
ISTAT-nummer 021005

Hafling (italiensk Avelengo) er en kommune i den norditalienske provinsen Syd-Tirol. Den ligger på Sarntal-Alpenes vestlige skråning (Tschögglberg), vendt mot Etschdalen og byen Meran. Kommunen har ikke noe egentlig sentrum, men består av mer eller mindre enkeltstående gårder, som grupperer seg løst i flere «fraksjoner» (Falzleben, Hafling Dorf, Hafling Oberdorf, St. Kathrein). Kommunens innbyggere er nesten utelukkende tysktalende (98 %).

Hafling er mest kjent på grunn av hesterasen haflinger, som er oppkalt etter stedet. Kommunevåpenet viser også haflingeren (eller, i heraldisk språkbruk, en brun hest med gyllen man og hale).

Historie[rediger | rediger kilde]

Kommunen nevnes for første gang i 1170 som Haeveningen. I lang tid var en bratt og smal sti den eneste forbindelsen til omverdenen, som bare var tilgjengelig til fots eller med pakkhester (nettopp haflinger-hestene). Først i 1923 endret situasjonen seg, da det ble bygget en materialtaubane fra Meran til Hafling. Bilveien ble ikke bygget før i 1978.

I løpet av Syd-Tirols italienisering1920-tallet ble det italienske navnet Avelengo innført som en forvansking av det opprinnelige navnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]