Haematopinidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haematopinidae
Haematopinidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Haematopinidae
Enderlein, 1904
Norsk(e) navn:
Hører til: sugende lus,
Pels- og fjærlus,
lus,
insekter
Antall arter: 21, 5 i Europa
Habitat: på hovdyr
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Australia
Delgrupper:

Haematopinidae er en gruppe av hudparasitter som lever i pelsen på pattedyr. Den tilhører gruppen av lus (kalt Anoplura) som har sugende munndeler og får næring ved å drikke blod fra verten. Disse artene lever på hovdyr.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse lusene har en kort og tykk sugesnabel som stikker fram som en snute. Antennene er ganske korte. De har øyeflekker, men vanligvis ikke egentlige øyne. Beina er korte og kraftige med én kraftig klo ytterst. Bakkroppen er stor og oval, forholdsvis lite hårete.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Denne familien lever på ulike slags hovdyr: hester og andre hovdyr, svin, kveg og hjorter. Lusene sitter helst på tynnhudete områder der de kan nå gjennom huden med sine forholdsvis korte sugesnabler. De suger blod. Flere av artene lever på husdyr (hest, kveg, svin etc.) og er spredt med disse over hele verden. De kan forårsake en del ubehag for dyrene, men er sjelden noe helseproblem for ellers friske dyr. Én av artene, Haematopinus oliveri, er sterkt utryddingstruet fordi den lever på dvergsvin (Sus salvianus), som selv er en sterkt truet art.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De artene som lever på husdyr, forekommer over det meste av verden der disse finnes. De som lever på ville dyr, kan ha mye mer begrenset utbredelse.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]