Kystnellikfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hadena albimacula»)
Kystnellikfly
Nomenklatur
Hadena albimacula
Borkhausen, 1794
Populærnavn
kystnellikfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieHadeninae
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: strender og kyst-klipper
Utbredelse: Europa

Kystnellikfly (Hadena albimacula) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er bare kjent fra kysten av Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 32 – 36 mm), olivenbrunt og hvitt nattfly. Arten kan minne mye om flekkfly (Crypsedra gemmea), men skiller seg fra denne på at vingene ikke har tydelig grønnskjær, og på at de hvite områdene er mindre, dessuten er fasettøynene hårete. Forkroppen er olivenbrun med hvite striper på sidene. Forvingen er olivenbrun, hvit ved roten og i en bred, V-formet tegning ved framkanten rundt midten. Mellomlinjene, som avgrenser vingens midtfelt, er smale, bølgete og svarte og hvite. Midtfeltet er usedvanlig bredt. Langs ytterkanten går det en svart og hvibølgelinje i sik-sak. Bakvingen er lysgrå, mørkere langs ytterkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever ute ved kysten, på steinete strender, og på og rundt klipper, særlig der det er kalk i berggrunnen. Larvene lever på frøene av nikkesmelle (Silene nutans). De er bare aktive om natten og gjemmer seg nede i bakken om dagen. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – juli, de kommer gjerne til lys og besøker også blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kystnellikflyet er utbredt i Europa, unntatt lengst i nord. I Norge er den bare funnet langs kysten fra Østfold til ytre Telemark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. februar 2022. Besøkt 24. februar 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av kystnellikfly Hadena albimacula som NT→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Hadena albimacula på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]