Hopp til innhold

HMS-kort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

HMS-kort er et identifikasjonskort for arbeidstakere i bransjene bygg og anlegg, renhold og bilpleie.[1][2][3][4]

Alle arbeidstakere som arbeider med renhold, utfører arbeid innen bilpleie, hjulskift og hjullagring eller utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, skal ha HMS-kort. Kravet gjelder for både norske og utenlandske arbeidstakere. Det er Arbeidstilsynet som er ansvarlig for HMS-kortordningen.

Generelt[rediger | rediger kilde]

For å kunne bestille HMS-kort må virksomheten være registrert i Brønnøysundregistrene, og de ansatte være registrert NAVs Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret).

HMS-kortet identifiserer den enkelte ansatte og viser hvem som er arbeidsgiveren. HMS-kort inneholder tekst på norsk og engelsk, bilde og navn til innehaveren, organisasjonsnummer, navn på arbeidsgiver, og en QR-kode.

Hjemmelsgrunnlag[rediger | rediger kilde]

Forskriften om identitetskort i bygge- og anleggsnæringen ble fastsatt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet 30. mars 2007 og trådte i kraft 1. januar 2008. Hensikten med ordningen er å få en effektiv kontroll med helse, miljø og sikkerhet for de ansatte, noe som bidrar til mer seriøsitet i bransjene der HMS-kortordningen gjelder. Det er Arbeidstilsynet som har ansvaret for å følge opp forskriften.

Formål[rediger | rediger kilde]

Identifiseringen av hvem som arbeider på stedet er med på å forhindre svart arbeid, sosial dumping, ulovlig arbeidsinnvandring, m.m. og gjør det vanskeligere for useriøse aktører å skaffe seg konkurransefortrinn.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «HMS-kort». www.arbeidstilsynet.no (norsk). Besøkt 7. februar 2022. «Alle virksomheter som tilbyr renholdstjenester eller som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser skal ha HMS-kort. Kravet gjelder både for norske og utenlandske arbeidstakere.» 
  2. ^ «Identitetskort i bygge- og anleggsnæringen». www.steamclean.no. Arkivert fra originalen 7. februar 2022. Besøkt 7. februar 2022. 
  3. ^ «Byggekort | HMS-kort for bygg og anlegg | Jobbkort AS». Jobbkort AS. Besøkt 7. februar 2022. 
  4. ^ «Byggekort, HMS-kort, grønt kort - alt du trenger å vite om hms-kort.». byggriktig. Besøkt 7. februar 2022. 
  5. ^ Arbeids- og inkuderingsdepartementet (2007). «Kravspesifikasjon : Identitetskort for bygge- og anleggsbransjen» (PDF). regjeringen.no. «Innføring av identitetskort (id-kort) for bygge- og anleggsnæringen er et tiltak som tar sikte på å bedre kontrollen med arbeidstakernes helse, miljø og sikkerhet, men også bidra mer seriøse forhold i bransjen. Krav til id-kort påhviler alle virksomheter som opererer i bygg- og anleggsbransjen, både norske og utenlandske, jf. forskrift fastsatt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet 30. mars 2007 om id-kort på bygge- og anleggsplasser.» 
Autoritetsdata