Hopp til innhold

Høyspent likestrømsoverføring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Høyspentledningen på den svenske landsiden av HVDC-forbindelsen (450 kV) for sjøkabelen mellom Sverige og Tyskland under Østersjøen Legg merke til at det bare er to ledere: pluss og minus.

Høyspent likestrømsoverføring (HVDC) er et overføringssystem av elektrisk energi over store avstander ved hjelp av likestrøm.

HVDC har mindre effekttap enn høyspent vekselstrøm fordi likestrøm bare har tap over ohmsk motstand. Vekselstrømsoverføring har i tillegg reaktivt tap mellom ledningene og mot jord. Ved overføring med luftledninger kan dette kompenseres ved å øke avstanden mellom de enkelte lederne, ved bruk av jord- eller sjøkabler er dette ikke mulig.

HVDC ble mulig med utviklingen av moderne kraftelektronikk, og teknikken består grovt sett av å benytte likerettere for å skape likestrøm av vekselstrøm.

Kostnader for vekselstrøms- (blå) og likestrømsovderføring (rød) avhengig av overføringsavstand.

Systemet anvendes for eksempel til overføring av elektrisk energi over lengre avstander (+500 kilometer) ved hjelp av sjøkabel og/eller luftlinje. Over kortere avstander eller ved flere forgreninger blir omformerutstyret for dyrt.

Eksempler på HVDC-forbindelser:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]