Høy valmue-syndromet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tall poppy syndrome et engelsk begrep som beskriver et kulturelt fenomen hvor folk holder tilbake, kritiserer eller saboterer de som har eller antas å ha oppnådd noen suksess i ett eller flere aspekter av livet, særlig intellektuelt eller kulturelt. Oversatt til norsk blir det «høy valmue-syndromet», om å kutte ned de høyeste blomstene slik at alle blomstene får samme høyde.[1] Sagt på en annen måte tilstrebes at alle skal være like dårlige, og fremmer middelmådighet og konformitet.

Tarquinius Superbus av Lawrence Alma-Tadema som viser den romerske kongen Lucius Tarquinius Superbus i ferd med å kappe av de høyeste hodene i et bed med valmuer.

I Australia og New Zealand brukes uttrykket «å kutte ned den høye valmuen» (cutting down the tall poppy) om den som nedsnakker en annen av misunnelse over vedkommendes suksess eller prestasjoner.[1][2] I Japan finnes et lignende uttrykk som sier at «spikeren som stikker opp, hamres ned».[3] 

I Norge skapte forfatteren Tor Jonsson uttrykket «bygdedyret».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Tall poppies and egalitarianism in Australian discourse: From key word to cultural value». 
  2. ^ Kennedy, Jeffrey. «Leadership and Culture in New Zealand». I Chhokar, Jagdeep. Culture and Leadership Across the World: The GLOBE Book of In-Depth Studies of 25 Societies. United States: Psychology Press. s. 399. ISBN 978-0-8058-5997-3. 
  3. ^ ことわざを知る辞典,デジタル大辞泉. «出る杭は打たれるとは». Besøkt 12. februar 2022. 
  4. ^ Bygdedyrets nettside

Se også[rediger | rediger kilde]