Höhlensteintal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt fra Höhlensteintal mot den markante fjellgruppa Drei Zinnen

Höhlensteintal (italiensk Val di Landro) er en smal, 15 km lang sydlig sidedal til Pustertal i Syd-Tirol. Dalen ligger i Dolomittene og skiller Fanesgruppa i vest (2839 moh. i Dürrenstein) fra Haunoldgruppa (opptil 2905 moh.) og Sexten-Dolomittene i øst (2998 moh. i Drei Zinnen). Dalen begynner på nordsiden av Monte Cristallo (3221 moh.) og munner ut i Pustertal ved Toblach. Gjennom dalen renner elven Rienz, som har sin kilde nedenfor fjellgruppa Drei Zinnen og danner innsjøen Toblacher See før den når Pustertal.

Med to fjellpass mot Veneto lengst syd i dalen (Cimabanchepasset til Cortina d'Ampezzo og San Angelo-passet til Valle d'Ansiei) utgjorde Höhlensteintal en viktig transportforbindelse mellom to av middelalderens storbyer, Venezia og Augsburg. Fra 1921 til 1963 gikk også jernbanelinja mellom Toblach og Cortina gjennom dalen.

Dalen er for det meste skogkledd. Det eneste tettstedet er Schluderbach, som består av en hotell og noen få fastboende. Dalen skiller også det ladinske språkområdet i vest fra det tyske i øst (og nord; italiensk i syd).