Hærens Materielkommando

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hærens Materielkommando
Basisdata
Aktiv1967 – 2006
LandDanmark
Etablert1. november 1986
VåpengrenHæren
TypeHovedkvarter
HovedkvarterHjørring
Operativt oppdrag
RolleIntendantur

Hærens Materielkommando (HMAK) var fra 1967 til 2006 en dansk kommandomyndighet direkte under Forsvarskommandoen med ansvar for å anskaffe og drive landmilitært materiell. HMAK hadde hovedkontor i Hjørring og hadde en generalmajor som sjef.

Hærens Materielkommando ble opprettet den 1. juli 1967 ved en sammenslåing av Hærens Tekniske Korps, som kunne føre sin historie tilbake til Christian IVs tøyhuskompleks, Ingeniørteknisk Tjeneste, Hærens Signaltekniske Tjeneste og Våbenarsenalet. Den 1. november 1968 fikk HMAK hovedkvarter i Hjørring som ledd i den store utflytning av militæret fra hovedstaden.

Hærens Tekniske Korps hadde inntil da hatt lokaler på Ny Tøjhus og Våbenarsenalet på Bådsmandsstrædes Kaserne og Artillerivejens Kaserne, alle i København.

HMAK opphørte med å eksistere med utgangen av 2006, idet hovedparten av oppgavene ble overført til Forsvarets Materieltjeneste.

HMAK hadde tre underordnede regimentlignende myndigheter med driftsoppgaver:

Sentralledelsen var inndelt i tre divisjoner; planlegningsdivisjonen med ansvar for koordinering, materielldivisjonen med ansvar for anskaffelser og logistikkdivisjonen med ansvar for overordnet materielldrift.