Forsvarskommandoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Forsvarskommandoen (FKO) er et vernsfelles hovedkvarter i det danske forsvaret som har ansvar for den overordnede styringen av forsvarets samlede virksomhet. FKO ble opprettet i 1973 etter sammenslåingen av Hærkommandoen, Søværnskommandoen og Flyverkommandoen og den daværende Forsvarsstaben.

Da Forsvarskommandoen ble etablert hadde den omkring 300 ansatte og bestod av Forsvarschefen og Forsvarsstaben. Forsvarsstaben var inndelt i Operationsstaben (OP), Koordinationsstaben (KD) og Udviklingsstaben (UV), samt et Ledelsessekretariat (LESEK) og et Kommunikationssekretariat (KOMSEK).

FKO holdt til på Holmen i København.

Kommandoen ble lagt ned i 2014 og avløst av Værnsfælles Forsvarskommando.[1] I 2018 gjenoppsto Forsvarskommandoen, med ialt ca. 18 800 ansatte underlagt.[2] Den består av to staber og fem kommandoer: Hærkommandoen, Søværnskommandoen, Flyverkommandoen, Arktisk Kommando, Specialoperationskommandoen, Operationsstaben, Udviklings- og Planlægningsstaben, Ledelsessekretariatet og Økonomidivisionen.[3] Dessuten sorterer Forsvarsakademiet, Forsvarets Sanitetstjeneste og Forsvarets Hovedværksteder under Forsvarskommandoen.

Forsvarssjefen, viseforsvarssjefen, vesentlige deler av Operationsstaben samt Udviklings- og koordinationsstaben er plassert i København, mens kommandoene er samlet i Karup. Arktisk Kommando er plassert i Nuuk, mens Specialoperationskommandoen har standkvarter i Aalborg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]