Caerleon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Caerleon
LandStorbritannias flagg Storbritannia
PostnummerNP18
Retningsnummer01633
Nettsidewww.caerleon.net/
Kart
Caerleon
51°36′54″N 2°57′32″V

Hovedgaten i Caerleon.
National Roman Legion Museum

Caerleon, walisisk Caerllion, Latin Isca Silurum, Caerleon upon Usk, er en landsby ved elven Usk, i den nordlige utkanten av Newport i Wales. Den utgjør et viktig arkeologisk område, da det lå en romersk festning på stedet mellom ca. 75 og 300. Det er også et keltisk fort på en årsrygg.

Navnet regnes gjerne for en forvanskning av et eldre walisisk stedsnavn som betydde «legionens festning». Dette viser til den romerske legionen II Augusta, som var forlagt på stedet. Romerne selv kalte stedet Isca Silurum, etter den keltiske stammen silurene, som bodde i området.

Store deler av det romerske anlegget er utgravd, og kan sees. Det inkluderer et militært amfiteater, som er et av de flotteste i Storbritannia, og badehuset. Et museum ligger over badehuset. Det arkeologiske området administreres av Cadw. Et annet museum, som tilhører sammenslutning De walisiske nasjonalmuseer og -gallerier, viser funn fra andre steder i landsbyen.

Arthurlegenden[rediger | rediger kilde]

Caerleon er også et av stedene som forbindes med kong Arthurs Camelot. De tidligste forfatterne som skrev om Arthurlegenden, som Geoffrey av Monmouth, Wace og Layamon, nevner ikke Camelot, men skriver i stedet at Arthurs hovedstad var i Caerleon. Mange mener derfor at Chretien de Troyes' referanse til Camelot er en forvrengning av navnet Caerleon.