Gutta i trehuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forfatter(e)Andy Griffiths
UtgittFørste bok utgitt 2013
Engelsk utgaveThe treehouse series
ForlagFontini Forlag
Illustratør(er)Terry Denton
Oversetter(e)Hege Mehren

Gutta i trehuset er en opprinnelig australsk bokserie for barn mellom 7 og 12 år, skrevet av Andy Griffiths og illustrert av Terry Denton. Den er utgitt på norsk på Fontini Forlag. Serien er blitt en av Norges mest leste serier, med salgstall på over 500 000. [1]

I Australia har bøkene solgt over 10 millioner opplag, vunnet 80 children's choice awards, blant annet Årets Bok for Gutta i trehuset med 52 etasjer i 2015. Serien er utgitt i mer enn 35 land. Fem av bøkene er blitt adaptert til teaterstykker.[2]

Historiene er fantasifulle, proppet med humor og elleville påfunn. Bøkene er lette å lese, med illustrasjoner på hver side. De kan leses uavhengig av hverandre.

Bøkene handler om fiktive versjoner av forfatteren og illustratøren selv, som havner i stadig mer absurde situasjoner.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Andy og Terry bor i et trehus. Men det er ikke et vanlig trehus. Det er verdens mest spennende trehus, med 13 nye etasjer for hver bok. Her finnes både bowlingbane, et gjennomsiktig svømmebasseng, et hemmelig underjordisk laboratorium, en marshmallowsmaskin som skyter godsaker inn i munnen din hver gang du er sulten – og uendelig mye mer.

Andy og Terry lager bøker sammen. De har en sur sjef, den stornesede forleggeren Gerhard Greveneset, som er ofte kjefter på Andy og Terry. Han gir Andy og Terry oppdrag, men de blir stadig vekk distrahert og løser dem som regel ikke før i siste liten.

Gjennomgangsfigurer[rediger | rediger kilde]

  • Andy: skriver tekstene. Han er litt mer ansvarlig enn sin makker Terry, men fremdeles ganske vimsete, og er egentlig litt misunnelig på Terrys tegneferdigheter.
  • Terry: illustrerer bøkene. Han er spontan og eventyrlysten, og ikke så flink til å tenke frem i tid, derfor ender han ofte opp i absurde situasjoner.

Andy og Terry er ofte i tottene på hverandre, men egentlig er de ganske glade i hverandre.

  • Gerhard Greveneset: Forleggeren til Andy og Terry. Han har en veldig stor nese – som blir enda større og rødere jo sintere han blir – og det blir han ofte!
  • Pia: naboen til Andy og Terry. Hun er glad i dyr, og har to hunder, en geit, tre hester, fire gullfisker, en ku, seks kaniner, to tamme marsvin, en kamel, et esel – og en katt som også er en kanarifugl.
  • Silkepus: Pias katten, som også er en kanarifugl – en såkalt kattnari – etter at Terry forvandlet den i bok 1.

Utgivelser på norsk[rediger | rediger kilde]

BØKER I SERIEN
Nr Tittel Utgivelsesdato Handling
1 Gutta i trehuset med 13 etasjer 2013
2 Gutta i det enda større trehuset med 26 etasjer 2014 Trehuset har fått tretten nye etasjer! De har fått en skøytebane til pingvinene, en arena for gjørmebryting, et anti-gravitasjonskammer, en meksikansk rodeo-okse, en automatisk tatoveringsmaskin, en iskrembutikk med 78 smaker og en robot kalt Edward Iskremhånd som servitør.
3 Gutta i det enorme trehuset med 39 etasjer 2014 Det sjarmerende trehus har fått ytterligere tretten nye etasjer. Der finner du en sjokoladefoss, en aktiv vulkan, et operahus, en babydinosaur-park, en boksende elefant kalt Trunkinator, et røntgenrom, et diskotek med selvlysende gulv, verdens farligste berg-og-dalbane og en topphemmelig etasje som ennå ikke er ferdig bygget.
4 Gutta i det du-tror-det-ikke-før-du-får-se-det-store trehuset med 52 etasjer 2015 Andy og Terry har bygget på med tretten nye etasjer, og skaffet seg både en gruppe med ninja-snegler og et rom der man kan sjonglere med motorsager. Alt går fint, helt til de oppdager at forlagssjefen som gir ut bøkene deres er forsvunnet. Andy og Terry blir detektiver for å finne ham igjen.
5 Gutta i trehuset med 65 etasjer som viser seg å ikke være godkjent av bygningsetaten (og som derfor må rives!) 2015 Det viser seg at Andy og Terry aldri har søkt om tillatelse til å bygge et trehus med 65 etasjer. Haibassenget er forbudt. Rommet hvor de sjonglerer med motorsager er for farlig. Etasjen med kvikksand og eksploderende øyeepler bryter lover og regler. Da en bygningskontrollør krever at hele treet må rives, er tiden knapp for Andy og Terry. Så får de en idé, men vil de rekke å gjennomføre den i tide?
6 Gutta i trehuset med 78 etasjer blir filmstjerner 2016 Trehuset har blitt 78 etasjer høyt. En regissør fra Hollywood kommer på besøk og vil lage film om Gutta i trehuset. Det er bare én ulempe: De synes bare én av guttene er gode nok til å være med i filmen.
7 Gutta i trehuset med 91 etasjer sitter barnevakt i en bagett 2017 Andy og Terry har bygget på med ytterligere tretten etasjer, blant annet med en livsfarlig malstrøm som fører til havbunnen. Den er ikke et sted for småbarn. Men det er heller ikke resten av trehuset. Gutta blir måtte passe på de tre barna til forleggeren Gerhard Greveneset, men så blir alle sammen sugd ned til havbunnen. De må derfor bruke en gigantisk bagett-ubåt for å redde livet.
8 Gutta i trehuset med 104 etasjer er nødt til å skaffe ti millioner kroner (ELLERS!) 2018 Andy og Terry har bygd tretten nye etasjer siden sist, inkludert en uendelig trapp, en rape-bank og til og med en stor festning. Men Andy og Terry har knapt med tid for å finne en morsom historie til neste bok. Andy har fått tannpine noe som gjør det vanskelig å skrive. Derfor blir han og Terry enige om å kjøpe en «Vitse-penn 2000», sånn at de skal klare å skrive boka ferdig. Men pennen koster ti millioner kroner, og de har bare har ti kroner. Dermed må de tjene inn pengene de trenger.
9 Gutta i trehuset med 117 etasjer havner i fengsel 2019 Trehuset har fått 117 etasjer. Denne gangen skal Terry prøve å skrive historien. Og da kan absolutt alt skje og alt kan gå galt.
10 Gutta i trehuset med 130 etasjer får øye på en kjempestor flue (som også er kjempeirriterende) 2020 Trehuset får nå hele 130 etasjer
11 Gutta i trehuset med 143 etasjer drar på en skrekkelig avslappende ferie 2021 Denne gang har gutta bygd 13 nye etasjer i trehuset, med blant annet egen campingplass. Da passer det bra å dra dit på ferie. Men ingenting går helt etter planen. Og gutta hadde ingen planer om at et spøkelse skulle bli med på ferien, eller at en ildsprutende drage skulle dukke opp. Heldigvis er ikke gutta i trehuset redd for noe.
TILLEGGSBØKER OG SPESIALUTGAVER
TIttel Utgivelsesår
Verdens mest korrekte faktabok om kroppen 2015 Handler om alt det merkelige, pinlige, morsomme, fascinerende og ekle ved å ha en kropp. Omtaler sangeren Wenche Nyre, om fordelene med å puste, om superhelten Spymann samt andre tema. En bok full av tegninger, tøys og faktaopplysninger.
Verdens mest korrekte faktabok om rumposaurer 2016 Oppdag rumposaurene. Bli kjent med de enorme stinkgantosaurene og de flyvende fjertodaktylene. Om de stinkende bleiosaurene og dorullosaurene, og lær absolutt alt du trenger å vite om den rabiate og grusomme tyrannosår-rump rex. Dette banebrytende og ekstremt korrekte oppslagsverket forteller om hele evolusjonen, fra små stinksekter til gassmaneter og våre egne, illeluktende forfedre: prompandertalerne.
Gutta i trehuset tegner, tenker og tuller i alle etasjene 2017 En bok for personer som ønsker å tegne sin egen etasje i trehuset. Denne boken kan man hjelpe gutta med å skrive fortellinger, lage tegninger og løse umulige oppgaver.
Gutta i trehuset går bitte litt bananas 2018 Hjelp Andy og Terry med å skrive nye historier. Lag din egen tidsmaskin, og reis i tid og rom. Bortfinn ting, sammen med professor Stupido. Og hvem vinner krangelen mellom Andy og Terry?
Gutta i trehuset presenterer verdens tykkeste bok noensinne 2019 En samlebok fra Gutta i trehuset. De tre første bøkene i serien. Få svar på absolutt alt du lurte på om Gutta i trehuset men aldri turte å spørre o. Boka er innbundet i (nesten) 100% ekte haiskinn.
Gutta i trehuset dør (nesten) av sine egne vitser 2020 Denne gangen har de laget en vitsebok som er så morsom at de holder på å le seg i hjel av sine egne vitser. Er du en av mange lesere som har ventet på en bok som kan gi deg latterkrampe på hver side?
Terrys bok om absolutt alt (nesten da) 2021 Skrevet av Terry Denton.

Boken inneholder interessante fakta som forklares med tegninger.

Visste du at Terry vet absolutt alt som er verdt å vite? Og at han er verdens morsomste historieforteller? Hvordan fungerer egentlig virus? Hvor stort er et atom? Eller universet? Kan jeg reise i tid, og i så fall hvordan? Hvor kommer vi fra? Hvordan er livet til et egg før det havner på tallerkenen din? Eller livet til en tomat? Hva er meningen med livet? Og hvordan virker en telefon? Terry har svaret på nesten.

Om forfatter og illustratør[rediger | rediger kilde]

Andy Griffiths[rediger | rediger kilde]

Andy Griffiths (født 1961) er en av Australias mest populære barnebokforfatter.[2] Han har skrevet over 50 bøker. Andys bøker har vært på New York Times bestselgerliste, vunnet over 50 priser, blitt vist som tegnefilm på TV og satt opp som teater – blant annet på Sydney Opera House.

Andy Griffiths samarbeider tett med illustratør Terry Denton og de har laget mange populære serier sammen. Serien om gutta i trehuset ble raskt en favoritt blant leserne, og vant i tillegg den australske bokhandlerprisen i 2012.

Andy Griffiths jobber også med leselyst hos barn som ikke leser så mye. Han er ambassadør for The Indigenous Literacy Foundation, som hjelper barn på barnehjem og i fosterfamilier.

Terry Denton[rediger | rediger kilde]

Terry Denton (født 1950) har laget barnebøker i over 30 år. Han har samarbeidet med mange av Australias beste forfattere, skrevet populære bildebøker og og vunnet mer enn 40 priser for sine illustrasjoner for barn.

Terrys illustrasjoner kjennetegnes av en eventyrlig og oppfinnsom fargeblyant og freidig humor. Han har stor teft for hva som interesserer og underholder et ungt publikum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Salgstall inhentet fra Fontini forlag
  2. ^ a b «Forfatterens hjemmeside». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]