Gustav Fridtjof Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gustav Fridtjof Lund
Født18. apr. 1862Rediger på Wikidata
Alta
Død26. feb. 1912[1]Rediger på Wikidata (49 år)
Sigerfjord
BeskjeftigelseRedaktør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Gustav Fridtjof Lund (født 18. april 1862 i Talvik, død 26. februar 1912 i Sigerfjord)[2] var en samisk predikant som var knyttet til Den evangelisk lutherske frikirke. Han ble kalt «kjelkepredikanten» fordi han dro med seg andaktsbøker og traktater på en kjelke på sine reiser. I 1898 etablerte han det første kristelige bladet på samisk, Nuorttanaste. Han var bladets redaktør til han døde. Han ga også en sangbok med sanger på samisk, mange av dem oversatt av ham selv.

Lunds foreldre døde da han var barn, så de første barneårene hadde han hos besteforeldrene. De snakket kvensk, men allerede da han var sju år gammel, ble han bortsatt til en fosterfamilie i Korsfjorden. Der var språket samisk. Siden gikk han skoleåret 1881/82 på Finnmarkens Amtsskole, som da var i Alta, med tanke på å komme på lærerskole etterpå. Men det var ikke penger til mer skolegang. Tre år etter amtsskolen kom han til Vardø som snekkerlærling. Etter tre år i Vardø flyttet han til Bodø. Der var han fisker, der møtte han sin kone, Henriette, giftet seg og fikk en sønn og en datter. Mens han bodde her, ble han av Frikirkens finnemisjon kalt til å bli predikant for samene.

I sin tjeneste så han tidlig betydningen av det skrevne ord og han skaffet seg en liten håndpresse for å trykke traktater og småskrifter. Den hadde han med på sine reiser, den fikk plass i to kofferter. I 1902 fikk han en større trykkpresse. Den ble installert i hans hjem i Sigerfjord og var i bruk til han døde i 1912.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Vuoinalais - lautløgak (Åndelige sanger), Oslo: Grøndahl, 1896

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BIBSYS, oppført som Gustav F. Lund, NORAF-ID 11004600, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Om Gustav Lund på geni.com

Kilder[rediger | rediger kilde]