Gunnar Pedersen AS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løper med korsstingmotiv fra Gunnar Pedersen AS.[1]

Gunnar Pedersen AS var en norsk broderibedrift (1915-1986) med hovedkontor i Oslo.[2]Bedriften ble etablert av Gunnar Pedersen sr., og senere ledet av sønnen Gunnar Christian Pedersen. Bedriften produserte og solgte håndarbeidsmønster, garn og utstyr, hovedsakelig til broderi, til butikker og gjennom ukeblad som Allers, Norsk Ukeblad og KK. Den er mest kjent for varemerker som St. Georg, Laila (1930-tallet) og Design Gunnar P, og produserte mange mønster i klostersøm på 1970-tallet.[3]

På 1970-tallet produserte firmaet mange mønster til slike broderte «åkle» i klostersøm på stramei.[4]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Etter å ha arbeidet åtte år i det svenske broderiselskapet Nordisk Industri, startet Gunnar Pedersen (1890-1962) sin egen bedrift for salg av broderimønster og -utstyr i 1915. Han solgte broderimønstre, og spesielt påtegnede broderi, til både spesialbutikker, samvirkelag og landhandlere. Utover 1950-tallet ble samarbeidet med ukepressen mer omfattende, med produksjon av mønster- og garnpakker. Bedriften leverte da mønster til både Norsk Dameblad, Det Nye og Norsk Ukeblad, og senere også Allers og Kvinner og klær. Man produserte også utstillingsmodeller til brodeributikkene i et samarbeid med flere hundre frilansere rundt om Norge, og senere også i utlandet.

Brodert duk i klostersøm på stramei.[5]

I 1962 tok sønnen Gunnar Christian Pedersen (1930-2019) over bedriften, og det ble satset mer på eksport. Bedriftslokalene i Prinsens gate 7 ble da for trange, og design- og plansjeavdelingen ble flyttet til toppetasjen i Sjøfartsbygningen i Kongens gate. I 1968 flyttet hele bedriften til Østerdalsgata 1, der rundt ti firmaer gikk sammen om å kjøpe de tidligere lokalene til Sætre Kjeksfabrikk. På denne tiden hadde firmaet på det meste 75 ansatte.[6]

Utenfor Norges grenser solgte bedriften broderimønster blant annet gjennom damebladet Hennes Verden i Danmark og Allers, Hjemmet og postordrefirmaet Ateljé Margaretha i Sverige, og senere også gjennom britiske Woman’s Realm og Woman’s Own, amerikanske Better Homes and Gardens, det franske postordrefirmaet 3 Suisses, og Femmes d’Aujourd’hui i Belgia, samt i katalogene til The Needlewoman Shop i London.

Selskapet hadde mange omreisende selgere, og noen startet sine egne selskap utenlands som vidareformidlet design og kunnskap fra Gunnar Pedersen A/S. Slike selskaper ble opprettet i København og Herning i Danmark, i Gøteborg i Sverige og i Tyskland. I USA ble selskapet Ports of Scandinavia opprettet med hovedkvarter i Litchfield, Minnesota. Bedriften solgte mye broderi gjennom broderiforretninger og «Scandinavian Shops» i USA, og gjennom bladet Viking, utgitt av utvandrerforeningen Sons of Norway.

Firmaet leverte mønster og materialer til dei fleste typer broderi, i tillegg til hekling, nupereller og kunststrikk. Utover 1980-tallet var det dårligere tider for broderibransjen, og firmaet ble til slutt nedlagt i 1986. I dag er bedriftsarkivet med mønster- og tekstilsamling en del av samlingen til Tekstilindustrimuseet i Salhus i Vestland (tidligere Norsk Trikotasjemuseum[7]), som er en del av Museumssenteret i Hordaland (MUHO).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Duk». digitaltmuseum.no. Besøkt 28. januar 2022. 
  2. ^ «Gunnar Pedersen A/S (Tekstilindustri)». kulturnav.org. KulturNav. Besøkt 28. april 2021. 
  3. ^ «Design Gunnar P». Tekstilindustrimuseet. Besøkt 28. april 2021. 
  4. ^ «Åkle». digitaltmuseum.no. Besøkt 28. januar 2022. 
  5. ^ «Duk». digitaltmuseum.no. Besøkt 28. januar 2022. 
  6. ^ «Eit broderifirma blir til», Tekstilindustrimuseet.|accessdate= 2021-04-28
  7. ^ «Gunnar Pedersen AS, Tekstilindustrimuseet». muho.no. Museumssenteret i Hordaland. Besøkt 28. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]