Hopp til innhold

Gunnar Berg (norsk partisan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gunnar Berg
Født13. feb. 1912[1]Rediger på Wikidata
Vardø[2]
Død20. nov. 1941[1]Rediger på Wikidata (29 år)
Langbunes ved Kiberg, Finnmark
Falt i kamp med tyske styrker
BeskjeftigelseSagbruksarbeider
EktefelleSolveig Berg
PartiNorges Kommunistiske Parti
NasjonalitetNorge

Gunnar Berg (født 13. februar 1912 i Vardø, død 20. november 1941[3] på Langbunes ved Kiberg) var en norsk motstandsmann og partisan, drept i kamp med tyske styrker i 1941 på oppdrag for Den røde armé.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Berg giftet seg i 1936 med den norsk-finske Vardø-jenta Solveig. Det unge ekteparet fikk to barn, men opplevde at begge småjentene døde etter få måneder.

Etter at de giftet seg hadde de bosatt seg i Jakobsnes, der selskapet Pasvik Timber på 1930-tallet bød på jobb og inntekt, - samt et aktivt fagforeningsmiljø der kommunistene hadde solid fotfeste. Sagbruksarbeider Gunnar Berg og kona meldte seg begge inn i Norges Kommunistiske Parti. Solveig Berg var aktiv i det lokale revylivet, der målet blant annet var å skaffe hardt tiltrengte inntekter til NKPs avis Finnmark Fremtid.

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Da de tyske okkupantene rykket inn i landet i 1940 følte mange kommunister seg utsatt. Verken Gunnar Berg eller kona hadde noen framtredende posisjoner i NKP, men søsteren hans Hildur var gift med en av landsdelens mest profilerte kommunister, Gotfred Johan Hølvold. Liksom flere kjente NKP-ere i Nord-Norge besluttet de to familiene seg tidlig på høsten 1940 til å dra østover og søke tilflukt i Sovjet. I månedsskiftet august/september satte fiskeren Aksel Fagervik flyktningene i land på Fiskerhalvøya.

Mens kona og Hølvold-familien snart fulgte andre norske flyktninger sørover på Kolahalvøya til den norske kolonien som dette året oppsto ved Apatity, påtok Berg seg oppgaven å rekognosere for Sovjet i det tysk-okkuperte Norge. Alt ved juletider var han tilbake i hjemlandet, og gjorde flere turer til distriktene rundt hjembyen. Han kunne rapportere fra en landsdel der tyskerne bygde opp store styrker.

Etter at Tyskland angrep Sovjet sommeren 1941 fikk operasjonene i nord en annen karakter. 15. september 1941 landsatte russerne en styrke på 13 mann på Langbunes nær Kiberg i et forsøk på å opprette en partisangruppe bak fiendens linjer. På den treløse Varangerhalvøya ble gruppa oppdaget, og nedkjempet av tyske styrker.

Gunnar Berg døde i en trefning 20. november, vel to måneder etter at de hadde gått i land. Han er begravd i Vardø. I Sovjet skulle hans barnløse krigsenke senere bli en av de norske stemmene som manet til motstandskamp i Radio Moskvas sendinger til det okkuperte Norge.

Minnesmerke[rediger | rediger kilde]

Gunnar Berg er blant de ni partisanene som blir hedret på partisaner-minnesmerke ved Vardø, en bauta med inskripsjonen «Frihet og liv er ett / Nordahl Grieg 17. mai 1940 / Evig minne til russiske og norske patrioter som falt i kampene mot fascismen! / Russland takker dere»[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Side 74-76. Morten Jentoft: Radio Moskva, Gyldendal, Oslo 2012
  • Side 236. Våre falne, første bok, Oslo 1949