Gulbarga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gulbarga
Kalburgi
Kannada: ಕಲಬುರ್ಗಿ (ಗುಲ್ಬರ್ಗ)
Urdu: گلبرگہ
Moskéen i Gulbarga fort
LandIndias flagg India
DelstatKarnataka
DistriktGulbarga
Grunnlagt14. århundre
Postnummer585101
Retningsnummer8472
Areal192 km²
Befolkning427 929 (2001)
Høyde o.h.454 meter
Nettsidewww.gulbargacity.gov.in/
Posisjonskart
Gulbarga ligger i India
Gulbarga
Gulbarga
Gulbarga (India)
Kart
Gulbarga
17°20′00″N 76°50′00″Ø

Gulbarga eller Kalburgi (kannada: ಕಲಬುರ್ಗಿ (ಗುಲ್ಬರ್ಗ), urdu: گلبرگہ) er en by i distriktet Gulbarga i den indiske delstaten Karnataka. Det er administrasjonssentrum i distriktet med samme navn, samt hovedkvarteret for Gulbarga divisjon. Tidligere var byen en del av nizam-staten i Hyderabad. Gulbarga ligger 120 km fra Bijapur, 200 km vest for Hyderabad og 613 km nord for Bangalore, og er godt forbundet med veier til Bijapur, Hyderabad, Solapur og Bidar. En jernbanelinje forbinder den sørlige delen av India til Mumbai og Delhi, og går gjennom Gulbarga. Byen er handelssenter ved jernbanen mellom Mumbai og Chennai.

I perioden 13471432 var Gulbarga hovedstad for selvstendige dynastier. Byen har flere historiske monumenter og bygninger fra byens storhetstid på 1300-tallet, blant annet et fort med 15 tårn og stor moské fra 1367. Moskéen ble bygget etter den i Córdoba som forbilde. Byen var i perioden 1347–1424 hovedstad i kongedømmet Bahmani. Byen er også Bahmani-dynastiets gravplass og mye mer. Byen inngikk i britisk kolonitid i delstaten Hyderabad. Byen huser ellers et stort bibliotek.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Gulbarga ligger på høylandet Deccan i en gjennomsnittlig høyde av 455 moh. To av de eldste bygningene i byen er Khwaja Bandenawaz Dargah og Sheikh Roza Dargah. Det er mange fine templer i og rundt Gulbarga. Blant disse har man Dattatrya-templet (Ganagapur), Sharanabasaveshwar-templet (Gulbarga), Shri Hulakantheshwar-templet (Herur B.) og Ghathargi Bhagamma-templet. Disse tre templene ligger på bredden av Bhima-elven.

Klima[rediger | rediger kilde]

Været i Gulbarga består av tre hovedsesonger. Sommeren varer fra sent i februar til midten av juni, og temperaturen varierer vanligvis mellom 40 og 46 °C. Gulbarga har dermed en veldig varm sommer, med temperaturer opp imot 50 °C enkelte ganger. Deretter kommer sørvest-monsunen som varer fra midten av juni til sent i september. Temperaturene varierer mellom 27 og 34 °C. Vinteren har tørt vær, og varer frem til midten av januar. Temperaturene pleier å ligge mellom 10 og 26 °C.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge folketellingen i 2001 hadde Gulbarga 427 929 innbyggere. Av dette befolkningstallet utgjorde 52 % menn og 48 % kvinner. Gjennomsnittlig lesekyndighet i byen var 67 %, noe som var høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. Mannlig lesekyndighet var 73 % og kvinnelig lesekyndighet bare 60 %. 13 % av befolkningen var barn under 6 år.

Kannada er det offisielle språket og blir talt av majoriteten i distriktet, men det mest talte språket i selve byen er urdu. Engelsk blir også brukt, og forstås av mange. Hinduisme og islam er de to religionene som har flest tilhengere i byen. Urdukulturen i Gulbarga ligner mye på den i Hyderabad. Til og med kannadaspråket som blir talt her er påvirket av hyderabadi (deccani) urdu. I byen bor det også mange marathifolk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]