Solapur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solapur
Sholapur
Marathi: सोलापूर
LandIndias flagg India
DelstatMaharashtra
DistriktSolapur
Postnummer413001
Retningsnummer217
Areal148,86 km²
Befolkning873 037 (2001)
Bef.tetthet5 864,82 innb./km²
Høyde o.h.457 meter
Posisjonskart
Solapur ligger i India
Solapur
Solapur
Solapur (India)
Kart
Solapur
17°40′17″N 75°54′38″Ø

Solapur eller Sholapur (marathi: सोलापुर) er en by og et kommunestyre i sørvestre Maharashtra i India, nær grensen til delstaten Karnataka. Det er administrasjonssentrum for Solapur distrikt. Solapur er en av fire distrikter som utgjør regionen Vest-Maharashtra (de tre andre distriktene er Satara, Kolhapur og Sangli). Arealmessig er det er det fjerde største distriktet i Maharashtra (bak Ahmednagar, Pune og Nagpur og befolkningsmessig havner distriktet på syvendeplass i delstaten.[1] Solapur er en møteplass for marathi-, telugu- og kannadakulturer. Det er et viktig jernbaneknutepunkt for Indias sentrale jernbane. Byen har små og middels store industrier, og har vært et ledende senter for ullfabrikker og elektriske vevstoler. I nyere tid har fabrikkene imidlertid funnet veien til andre steder i landet. Sengetøy laget i Solapur (såkalte chaddara) med deres nye design og gode holdbarhet har gjort byen kjent. Byens hovedguddom er Shri Siddheshwar. Nandidhwaj-prosesjonen på Makar Sankranti marked blir hvert år besøkt av millioner tilhengere.

Solapur er et transportknutepunkt som forbinder Maharashtra, Andhra Pradesh og Tamil Nadu. Det finnes gode tog- og veiforbindelser til store distrikter og byer. Akkalkot er området til Akkalkot Swami Maharaj Math, og blir årlig besøkt av et stort antall mennesker fra Maharashtra og nærliggende Karnataka. Et årlig marked blir også holdt i januar, hvor en stor folkemengde kommer fra forskjellige deler av landet. Dette markedet blir kalt Gadda i dialektspråk.

Ved folketellingen i 2001 hadde byen et folketall på 873 037, fordelt over et område på nesten 150 km². Solapur ligger gjennomsnittlig 457 moh.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 27. mai 2014. Besøkt 1. juni 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]