Gulasj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulasj

Gulasj (ungarsk: gulyáshús, av gulyás = «gjeter» og hús = «kjøtt»[1]) er en ungarsk gryterett, regnet som Ungarns nasjonalrett.[2] Den består av finskåret oksekjøtt i krydret saus, tilsatt paprika, tomater, poteter, løk, hvitløk og purre.

Løk og kjøtt, eventuelt også hvitløk, freses i en kjele. Det tilsettes tomater eller tomatpuré, purre, paprika og buljong slik at det blir tilstrekkelig væske. Det hele kokes opp og skal putre en knapp time. Deretter tilsettes potetstykker som skal koke videre sammen med resten ett kvarter til. Krydres etter smak og serveres med brød, nudler eller makaroni.

Gulasjbaron oppstod som en betegnelse på kjøttgrossister i blant annet Danmark som profiterte på første verdenskrig,[3] og la seg opp formuer på å selge tvilsom kjøtthermetikk til den tyske hær. Hermetikkfabrikker spratt opp i kjellere og bakgårder i en slik grad at antallet danske fabrikker som produserte kjøtthermetikk, vokste fra 21 til 148. Utover i krigen eksporterte Danmark 50 ganger så mye hermetikk som før 1914.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]