Gudenes hevn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gudenes hevn
orig. The Food of the Gods
Generell informasjon
SjangerSkrekk / Science fiction
Prod.landAmerikansk
Utgivelsesår1976
Lengde1 t. 28 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørBert I. Gordon
ManusforfatterBert I. Gordon
ProdusentSamuel Z. Arkoff
Bert I. Gordon
KomponistElliot Kaplan
SjeffotografReginald H. Morris
Foran kamera
MedvirkendeMarjoe Gortner
Pamela Franklin
Ralph Meeker
Annen informasjon
Premiere(r)18. juni 1976 (USA)
1977 (Norge)
Eksterne lenker

Gudenes hevn (originaltittel: The Food of the Gods) er en amerikansk science fiction-grøsser fra 1976 regissert og bearbeidet til manus av Bert I. Gordon. Manus er løst basert på H. G. Wells' roman The Food of the Gods and How It Came to Earth fra 1904. Hovedrollene spilles av Marjoe Gortner, Pamela Franklin, Ralph Meeker, John McLiam, og Ida Lupino.

Gudenes hevn er en av flere amerikanske filmer på 1970-tallet som gikk under benevnelsen "nature-strikes-back". Den har et økologisk budskap.

Handling[rediger | rediger kilde]

Et eldre ektepar, som bor på en øy, eksperimenterer med et stoff som har den egenskap at dyr får abnorm stor vekst. Rotter får fatt i stoffet, og får en enorm vekst. På samme øy befinner også fotballspilleren Morgan og noen venner seg. De er på jakt, men får andre ting å tenke på da de blir angrepet av noen gigantiske veps. Etter en stund møter de matprodusenten Jack Bensington og hans assistent, biologen Lorna Scott. De er der i håp om å få markedsføre stoffet som fører til den abnorme veksten. Etterhvert oppdager de at øya er fylt med gigantiske dyr som i økende grad går løs på mennesker, og de blir derfor stående overfor problemet om å få dem utryddet. De blir tvunget til å søke tilflukt på en bondegård når de får en gruppe gigantrotter etter seg.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble dårlig mottatt av amerikanske kritikere og har bare oppnådd 24 % på Rotten Tomatoes.[1] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den én av fire stjerner.[2]

Gudenes hevn ble i 1989 etterfulgt av Food of the Gods II. Denne har imidlertid lite å gjøre med innholdet i den første filmen. Denne oppfølgeren ble forbudt i Norge i 1989.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Food of the Gods». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 16. april 2017. 
  2. ^ Roger Ebert
  3. ^ Medietilsynet[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]