Hopp til innhold

Gruppe A-streptokokker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gruppe A streptokokker (GAS) er en gruppe streptokokker etter Rebecca Lancefields system for inndeling av beta-hemolytiske streptokokker. Den er nesten ensbetydende med arten Streptococcus pyogenes, selv om noen få stammer i Streptococcus milleri slekten har evnen å reagerer med gruppe A antisera.

Streptococcus pyogenes[rediger | rediger kilde]

S. pyogenes er årsaken til streptokokk-halsbetennelser. Halsbetennelsen kan ha komplikasjoner som revmatisk feber eller nyrebetennelser (glomerulonefritt). Bakterien kan også angripe andre områder på kroppen med f.eks. rosen (erysipelas), blodforgiftning eller nekrotiserende fasciitt («kjøttetende»)

S. pyogenes har blant annet Hyalironidase, et enzym som kan bryte ned Hylarionsyre i infiserte celler, hvilket tillater at bakterien sprer seg. Bakteritoksiner slik som SepA kan forårsake Skarlagensfeber, hovedsakelig hos barn.

Ved siden av dyrkning kan bakterien også påvises i en antistofftest som for eksempel StrepAtest. Alle infeksjoner med S.pyogenes skal behandles med antibiotika for å forhindre utviklingen av komplikasjoner. Penicillin er førstevalget, og man har sålangt ikke funnet S. pyogenes som er resistent ovenfor middelet. I tilfelle allergi mot penicillin vil andre antibiotika være aktuelle, som for eksempel erytromycin.