Hopp til innhold

Glomerulonefritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glomerulonefritt
Mikroskopbilde av biopsi av nyre med glomerulonefritt som viser bueformet fortykket basalmembran.
Område(r)Nefrologi
Symptom(er)Nefritt[1]
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeN00, N01, N03, N18
ICD-9-kode580-582
ICPC-2U88
DiseasesDB5245
MeSHD005921

Glomerulonefritt er en sykdom i nyrene med mange årsaker. Sykdommen sitter i glomerulus, som er et nøste av blodårer som er omgitt av en kapsel der ca. 180 liter væske i døgnet filtreres fra blodet til et fint rørsystem som kalles nefron med en slynge som kalles Henles sløyfe som munner ut i nyrebekkenet.

Fare for glomerulonefritt etter streptokokkhalsbetennelse[rediger | rediger kilde]

En av de viktigste årsakene til glomerulonefritt er revmatisk feber etter en halsbetennelse/tonsillitt med Gruppe A-streptokokker. Disse bakteriene forårsaker produksjon av et antistoff som også angriper den såkalte basalmembranen i glomerolus. Disse bakteriene er følsomme for penicillin. De fleste legekontorer og legevaktsentraler har utstyr til en StrepAtest som identifiserer bakterien og berettiger penicillinbehandling ved halsbetennelse. Halsbetennelsen vil ha det samme forløpet med penicillin, men det er viktig å beskytte nyrene fra streptokokkene. Alle glomerulonefritter kan føre til nyresvikt.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Betennelsen i glomerulus resulterer i at blodlegemer passerer ut i urinen. Når urinen konsentreres i Henles sløyfe dannes det såkalte sylindre som kan sees i urinen med mikroskop. Det passerer også mye eggehvite/albumin ut i urinen. Dette kan resultere i væskeopphopning i vevene med ødemer. Pasienter kan bli slappe, få lite urin med mørk farge, høyt blodtrykk med synsforstyrrelser, kvalme og hodepine.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Det er ingen spesifikk behandling for glomerulonefritt. Kost med lite salt og lite eggehvite og vanndrivende medikamenter kan dempe symptomene. Dersom det oppstår høyt blodtrykk må det behandles.

Selv om flere av årsakene til glomerulonefritt er bakterieinfeksjoner, har det liten eller ingen effekt av antibiotika etterat symptomene er oppstått og diagnosen er stilt, fordi den aktuelle infeksjonen fant sted omtrent 2 uker, (mellom 1 og 6 uker), før glomerulonefritten utviklet seg, og bakteriene allerede er borte.

Prognose[rediger | rediger kilde]

En lett glomerulonefritt som gir lite eller ingen tydelige symptomer er relativt vanlig. Mange vil få moderate symptomer som gir seg i løpet av få uker. Noen få pasienter vil utvikle fullt nefrotisk syndrom og / eller nyresvikt og vil trenge nyretransplantasjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Mercks manual (engelsk)

  1. ^ (på en) Disease Ontology, 27. mai 2016, Disease Ontology-ID DOID:2921, Wikidata Q5282129, http://purl.obolibrary.org/obo/doid.owl