Greysteelmassakren
Greysteelmassakren var et terrorangrep i Greysteel i Nord-Irland den 30. oktober 1993. Tre medlemmer av Ulster Freedom Fighters drepte åtte og såret flere tilfeldige sivile i puben Rising Sun under en Halloweenfest.
Fordi det foregikk en Halloweenfest i puben var det ingen som la merke til noe uvanlig da tre maskerte menn kom inn. De trakk frem en AK-47 og en pistol, og skjøt på måfå mot de omtrent 200 festdeltagerne. En av mennene skal ha ropt «trick or treat» da han skjøt.
Angrepet ble ifølge UFF utført som hevn for Shankillbomben, som en uke tidligere hadde drept ti mennesker på Shankill Road i Belfast. Puben ble valgt som mål fordi den lå i et katolsk område, men to av de drepte var protestanter. Ingen av ofrene hadde noen kjent politisk rolle eller tilknytning til konflikten. Angrepet er typisk for denne perioden, med en ond sirkel av hevnaksjoner rettet mot tilfeldige mål.
Puben ble gjenåpnet etter kort tid. Utenfor står et minnesmerke, med teksten «Måtte deres offer bli vår vei til fred».
De drepte
[rediger | rediger kilde]- John Burns, 54
- Moira Duddy, 59
- Joseph McDermott, 60
- James Moore, 81
- John Moyne, 50
- Steven Mullan, 20
- Karen Thompson, 19
Disse syv døde på stedet. Den 14. april 1994 døde 76 år gamle Victor Montgomery som følge av skadene han fikk under angrepet.
Gjerningsmennene
[rediger | rediger kilde]Kort tid etter massakren ble fire menn arrestert: Torrens Knight, Stephen Irwin, Jeffrey Deeney og Brian McNeill. De ble senere dømt for angrepet. Tre av dem hadde gått inn i puben; en hadde et våpen som ikke virket. Den fjerde var sjåfør for fluktbilen. Knight fikk åtte livstidsdommer, samt fire livstiddommer for mordet på fire katolske arbeidere i Castlerock syv måneder tidligere. Det gikk rykter om at han kan ha vært politiinformant.[1] Gjerningsmennene ble løslatt som følge av Belfastavtalen.