Shankillbomben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shankillbomben var et av de verste terrorangrepene under konflikten i Nord-Irland 1968-1997. Den ble sprengt den 23. oktober 1993Shankill Road i Belfast, og drepte ti mennesker inkludert en av bombemennene fra Den provisoriske IRA (PIRA).

Det var planlagt et møte mellom flere ledende lojalister i en leilighet over Frizzell's Fish Shop på Shankill Road den 23. oktober 1993. Blant de som skulle delta var Johnny Adair, en av lederne for Ulster Freedom Fighters. Av ukjente årsaker ble møtet flyttet, enten til et annet sted eller en annen dag. PIRA hadde fått vite om den opprinnelige planen for møtet, og innså at de kunne utrydde noen av sine største fiender.[1]

Thomas Begley og Sean Kelly fikk i oppdrag å plassere en bombe der. De tok med seg en bombe på et tildekket plastbrett inn i butikken, og planla å etterlate den der. Bomben skulle gå av etter en viss tid, slik at de kunne slippe unna, men den gikk av for tidlig. Butikken var full av handlende. Blant de drepte var bombemannen Begley, eieren av butikken John Frizzell og hans datter Sharon McBride, en gravid kvinne og to barn som var med foreldrene sine for å handle.

Bygningen kollapset, hvilket førte til at det tok flere timer før alle overlevende ble reddet ut. 57 mennesker ble såret, mange av dem alvorlig.

Gerry Adams, lederen for Sinn Féin, ble sterkt kritisert fordi han var kistebærer under Begleys begravelse.[2][3]

I etterkant av bobmen ble nitten mennesker drept som hevn av Ulster Volunteer Force og Ulster Freedom Fighters. De fleste av ofrene var tilfeldige sivile, som de åtte som ble drept i Greysteelmassakren 30. oktober.

Sean Kelly, bombemannen som overlevde, ble alvorlig såret. Da han ble skrevet ut fra sykehus ble han straks fengslet og tiltalt for ni mord. Han fikk livstidsdom for hvert av disse, men ble løslatt i 2000 som en følge av Belfastavtalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]