Hopp til innhold

Shankill Road

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shankill Road er en av Belfasts hovedgater, som strekker seg omkring halvannen kilometer utover fra sentrum. Den går gjennom et område som er nesten utelukkende protestantisk, og gaten har blitt et symbol på det protestantiske Belfast på samme måte som Falls Road er et symbol på den katolske delen av byen. Det ligger mest butikker og næringseiendommer langs selve Shankill Road, mens boliger ligger i de mange sidegatene.

Shankill var opprinnelig et skogområde, hvor det levde ulv og villsvin. De første som bosatte seg der slo seg ned i området som nå kalles Glencairn, hvor det ble reist et ringfort på stedet hvor elvene Ballygomartin og Forth møtes.

I middelalderen kom det en ny bosetning på stedet hvor Shankill Road går over i Woodvale Road, i krysset med Cambrai Street. Det ble reist en kirke der, som har gitt navn til området; Seán Cill betyr «gammel kirke».

I det 19. århundre begynte stedet å vokse på grunn av ekspansjonen i linindustrien. Mange av sidegatene, som Leopold Street, Cambrai Street og Brussels Street, har navn knyttet til Belgia eller Flandern, hvor linplantene som ble brukt vokste. Industrien møtte nedgangstider på midten av det 20. århundre, noe som førte til vedvarende høy arbeidsløshet.

Da konflikten i Nord-Irland blusset opp i 1960-årene ble Shankillområdet mål for en rekke angrep. Det verste terrorangrepet var den såkalte Shankillbomben den 23. oktober 1993. Bomben gikk av i Frizzells Fish Shop, og drepte ti mennesker inkluderte den ene av bombemennene. Den andre, Sean Kelly overlevde og ble senere dømt for bombingen. Shankillområdet er skilt fra Falls Road-området med en fredslinje.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata