Grei Kafé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grei Kafé i Skippergata 3.
Foto: Mahlum

Grei Kafé var et bevertningssted i Skippergata 3 i Oslo som var i kontinuerlig drift fra 1837 til stengning den 31. august 2016.[1] Gulvet i lokalet ligger på et kjellernivå.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1837 slo Peter Svendsen Bekkevold med familie seg ned i Christiania som traktør og småhandler og drev bevertningssted i Skippergata 3. Stedet har sin plass i norsk litteraturhistorie fordi Henrik Wergeland fant sin tilkommende, Amalie Sofie der. Wergeland fikk lov å sette inn årer og seil hos Bekkevolds mens han tjenestegjorde som annenamanuensis ved Universitetsbiblioteket som den gang lå ved Christiania gamle torv. Han kom innom før han gikk på arbeid, og hentet sakene ved arbeidstidas slutt for å ro eller seile over Bjørvika til hytta si i Grønlia under Ekebergåsen. Henrik Wergeland bodde i Grønlia fra mai-juni 1838 til han solgte stedet i april året etter.

Bekkevolds skjenkestue Grei Kafé har blitt drevet av Mohammed Aslam siden 1977.[trenger referanse] Oppunder en takbjelke ble det sist på 1900-tallet plassert en åre til minne om at Henrik Wergeland fikk lov å sette inn årer og seil hos Bekkevold mens han var på arbeid på Universitetsbiblioteket. I lokalet finner man også bilder av Henrik og Amalie ved siden av idoler som Marilyn Monroe og Elvis Presley.

Bygningen ble oppført i empire-stil i 1837 og står på Byantikvarens gule liste.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Amundsen, Leiv (1974; Brevene til Amalie

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]