Green Resources

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Green Resources AS er et norsk aksjeselskap som ble stiftet i 1995, og driver innenfor treplanting, handel med karbonkvoter, treprodukter og fornybar energi i Afrika.

Selskapet hadde i 2011 flere enn 5 300 ansatte. Det har en målsetting om å bli den ledende leverandøren av klimakvoter fra Afrika. Finansdepartementet har inngått kontrakt om å kjøpe i underkant av 400 000 klimakvoter fra Green Resources' skogprosjekt i Idete, Tanzania.[1]

Green Resources AS har i flere år drevet storstilt treplanting i flere afrikanske land. Selskapet drev tidligere kun med tradisjonell skogindustri i Afrika, men i 2007, etter avtale med den norske regjering, begynte man også å satse på handel med klimakvoter. De hurtigvoksende treplantasjene binder CO2 fra atmosfæren, og danner dermed grunnlaget for salg av klimakvoter.[2] Når det gjelder inntektene fra karbonhandelen hevder selskapet at de i sin helhet vil bli reinvestert i de land hvor de er generert, samtidig som 10 % av inntektene vil bli øremerket til samfunnsmessige (ikke-kommersielle) utviklingstiltak.

Green Resources AS disponerer i 2011 ca. 300 000 hektar (3 000 kvadratkilometer) landområder som kan beplantes, fordelt i Uganda, Tanzania, Mosambik og Sudan.[3] De områdene som i 2011 er beplantet av selskapet utgjør ca. 20 000 hektar (200 kvadratkilometer).

Green Resources AS arbeider med å få godkjennelse også under FNs såkalte «grønne utviklingsmekanisme». Formålet med denne utviklingsmekanismen er dels å hjelpe u-land til en mer bærekraftig utvikling, dels å gjøre det mulig for industriland å oppfylle sine utslippforpliktelser på en kostnadseffektiv måte gjennom utslippsreduserende prosjekt i utviklingsland.

Green Resources AS ble 17. Juli 2009, godkjent under "Voluntary Carbon Standard (VCS)" til å redusere klimagasser fra landbruk, skogbruk og arealanvendelse (AFOLU).[4] Grunnleggerne av VCS er The Climate Group, the International Emissions Trading Association (IETA) og the World Business Council for Sustainable Development. Klimasertifikatene er godkjent av det tyske selskapet TÜV SÜD, på oppdrag for det Tanzania-registrerte selskapet Green Resources Limited.[5]

Green Resources har flere enn 70 aksjonærer. Kjell Inge Røkke, Tom Vidar Rygh, Erik Bøhler samt shippingarvingen Petter Preben Wilhelmsen er blant aksjonærene i Green Resources as. I alt har det pr. 2010 blitt investert ca. 600 millioner kroner (USD 100 Million) i selskapet.

Styret i 2011 består av Juha Niemelä(styreleder)[6], Tom Vidar Rygh (nestleder), Mads Asprem, Erik Bøhler, Liane Gaumont Luke, Odd Ivar Lovhaugen, Mutuma Marangu og Kristoffer Olsen.

Daglig ledelse 2011[rediger | rediger kilde]

  • Mads Asprem, CEO/ Managing Director (direktør)
  • Jannicke Koch-Hagen, Finance Director
  • Olav Bjella, Resource Director
  • Arlito Cuco, MD Mozambique Plantations
  • Isaac Kapalaga, MD Uganda Plantations
  • Roselyne Mariki, Energy and Environmental Director
  • Mwaniki Ngibuini, MD Tanzania Plantations
  • Aadu Polli, Industrial Director
  • Susan Pring, Human Resources Director


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]