Grazjdanskaja Oborona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Letov i Tyskland

Grazjdanskaja Oborona (ofte forkortet til GrOb eller GO) (russisk: Гражданская Оборона, ГрОб, ГО) var ett av de tidligste og mest berømte russiske punkbandene. Navnet kan oversettes fra russisk til «sivilforsvar».

Bandet ble skapt av en ung sovjetisk dissident, Jegor Letov, i november 1984. På det tidspunktet var russisk undergrunnsmusikk på en topp. Rockeband som Aquarium, Mashina Vremeni og Kino var enormt populære. Punkrock som sjanger var imidlertid nytt for den sovjetiske undergrunnsmusikkscenen. GrOb ble dem som fylte denne nisjen, og i dag har bandet en stor skare fans, beundrere og følgere. Bandet inspirerte hundrevis av senere sovjetiske og russiske punkband.

Fram til Sovjetunionens kollaps ble GrOb ofte sett på som et antisovjetisk band. I sine dypt symbolske tekster talte Letov ofte mot militarisme, diktatur, det sovjetiske systemet og krigen i Afghanistan. Dette var grunnen til at bandet ble sensurert og forbudt. Letov og bandmedlemmene gjemte seg i flere år mens de spilte inn sanger i kjøkken og kjellere hos sine venner. Til tross for streng sensur, spilte Grazjdanskaja Oborona på flere rockfestivaler (spesielt premieren i Novosibirsk i 1987, hvor bandet ble regnet som en sensasjon).

I motsetning til det populære bilde av en antikommunist, hevdet Letov selv å være en «sann kommunist» og forlot ikke dette ståstedet før den siste vendingen i hans overbevisninger. Som den mest prominente figuren i sibirsk rock, var Letov alltid en kilde til mange selvmotsigelser. Til tider uttrykte han meninger som var nøyaktig motsatte av hans tidligere uttalelser. Dermed fremsto han som sympatiserende med den nasjonalistiske venstrevridde bevegelsen kalt NBP (National Bolshevik Party, russisk Национал-Большевистская Партия) til tross for sin tidligere sterke opposisjon mot despotisme og nasjonalisme.

Grazjdanskaja Oboronas lyd besto for det meste av forvrengte elektriske eller akustiske gitarer, enkle basslinjer, grunnleggende perkusjon og Letovs stemme. I slutten av 1980-årene begynte de også å implementere harde industrielle lyder i bakgrunnen.

Bandet ga ut et album i 2004. (A Long and Happy Life, russisk Долгая Счастливая Жизнь) og 2005 (ER, russisk Реанимация).

28. september 2007 spilte de sin første konsert i Skandinavia, i Tromsø. Dagen etter spilte de i Oslo, før de dro videre til Øst-Europa for å turnere videre. 19. februar 2008 døde Jegor Letov.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]