Hopp til innhold

Jegor Letov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jegor Letov
FødtИгорь Фёдорович Летов
10. sep. 1964Rediger på Wikidata
Omsk
Død19. feb. 2008Rediger på Wikidata (43 år)
Omsk
BeskjeftigelseLyriker, sanger, låtskriver, audioingeniør, sanger og låtskriver, gitarist, kunstmaler, multiinstrumentalist, rockemusiker, conceptual artist, plateartist Rediger på Wikidata
EktefelleNatalja Tsumakova
SøskenSergej Setov
PartiDet nasjonale bolsjevikpartiet
NasjonalitetSovjetunionen
Russland
Medlem avGrazjdanskaja Oborona

Jegor Letov (Игорь Фёдорович (Егор) Летов) (født 10. september 1964 i Omsk, død 19. februar 2008 i Omsk) var skaperen av og sangeren i det russiske punk-bandet Grazjdanskaja Oborona. Han dannet også bandet Communism og spilte med den kvinnelige punklegenden Janka Djagilevas band.

Han var en produktiv musiker og en kontroversiell mediefigur. Han var kontroversiell i midten og slutten av 1980-årene, da han satiriserte sovjetsystemet, og i stor grad oppfant en sovjetisk punklyd med undertoner av folkemusikk. Etter Sovjetunionens fall ble han muligens enda mer kontroversiell, da det virket som han ble nostalgisk over gamle dager, og fikk venner og fans blant nasjonalister og kommunister.

I et intervju uttalte Letov at hans favorittpoet er Alexander Vvedensky (1904-1941), en av OBERIU-skribentene. Han uttrykte også sin interesse i konseptualisme, og talte om sitt eget arbeid innen punk og i å lage seg et offentlig image, som et konseptuelt performancekunst-arbeide.

Siden 1997 var Letov gift med bassisten i GrOB, Natalja Tsjumakova. De hadde ingen barn.

Jegor Letov døde 19. februar 2008 av hjertefeil i søvne, i sitt hjem i Omsk. Han ble 43 år gammel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]