Graveløpere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Graveløpere
Clivina fossor
Clivina fossor
Vitenskapelig(e)
navn
:
Scaritinae
Norsk(e) navn: graveløpere
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Løpebiller
Antall arter: 12 arter i Norge
Habitat: terrestrisk, i stor grad underjordisk
Utbredelse:
Delgrupper:

Graveløpere (Scaritinae) er en gruppe av løpebiller som lever mer eller mindre underjordiske. De er vanligvis lange og tynne, beina er forholdsvis korte og frambeina har kraftige tenner på leggene som de bruker til å grave med. Et karakteristisk trekk er at kroppen er snevret inn til en "stilk" (pedicel) mellom brystskjoldet og dekkvingene. Scutellum sitter på denne innsnevrede delen. Det er kjent 12 arter fra Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til store biller (2 – minst 40 mm), vanligvis avlange, slanke, noe flate, mørkfargede og blanke. Hodet er stort og flatt, særlig hos undergruppen Scaritini, som omfatter store arter med sterkt forstørrede overkjever. Fasettøynene er runde og utstående hos de fleste. Pannen er bred og flat, noen ganger med flere dype lengdefurer. Antennene er middels lange (korte til løpebiller å være), perlekjede-formede. Overkjevene (mandiblene) er noe forlenget og peker framover foran hodet. Brystskjoldet (pronotum) er noe bredere enn langt, omtrent så bredt som hodet eller noe bredere, omtrent ovalt på form. Fram- og bakhjørnene er avrundede, sidene jevnt krummede. Brystskjoldet er blankt med en markert midtfure. Hos den artsrike slekten Dyschirius er det høyt hvelvet og nærmest kuleformet, ellers vanligvis nokså flatt. Mellom brystskjoldet og dekkvingene er kroppen snevret inn til en smal "stilk". Dekkvingene er avlange med svakt krummede sider, markerte skuldre og tydelige punktrader på oversiden. Beina er forholdsvis korte (til løpebiller å være), framleggene (tibiae) er korte og kraftige med flere store tenner på utsiden som de bruker til å grave med.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Graveløperne er rovdyr som lever mer eller mindre underjordisk, der de graver ganger. I Norge er graveløperen (Clivina fossor) og den lille arten Dyschirius globosus blant de vanligste billene på dyrket mark. Ellers er mange av artene i slekten Dyschirius knyttet til strender og fuktige steder. Noen er spesialiserte rovdyr som angriper gravende kortvinger av slekten Bledius. Enkelte arter kan leve i fjæra, de holder seg da gjerne nedgravd ved flo sjø.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Dyschirius thoracicus
Scarites buparius

Inndelingen følger [1]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bertram G. Rye. 1908. Biller I. Løpebiller. Danmarks Fauna Bind 3. G.E.C. GAD, København.
  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]