Grand Canyon – i storbyens hjerte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grand Canyon – i storbyens hjerte
orig. Grand Canyon
Generell informasjon
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde137 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiLawrence Kasdan
ProdusentMichael Grillo
Lawrence Kasdan
Charles Okun
ManusforfatterLawrence Kasdan
Meg Kasdan
MusikkJames Newton Howard
SjeffotografOwen Roizman
KlippCarol Littleton
Foran kamera
MedvirkendeDanny Glover
Kevin Kline
Steve Martin
Mary McDonnell
Mary-Louise Parker
Alfre Woodard
Annen informasjon
Totalomsetning40, 9 millioner dollar[1]
Distributør20th Century Fox
Premiere
  • 25. desember 1991 (1991-12-25) (USA)
  • 23. april 1992 (1992-04-23) (Norge)
Eksterne lenker

Grand Canyon – i storbyens hjerte (originalittel Grand Canyon) er en amerikansk dramafilm fra 1991, regissert av Lawrence Kasdan. Manuset er skrevet av Kasdan og kona hans Meg. Filmen tar for seg en rekke ulike historier og karakterer, og utforsker temaet om raskeskillet i 90-årenes USA. Filmen fikk hovedsakelig god kritikk, og den anerkjente kritikeren Roger Ebert ga filmen fire av fire stjerner.[2] Lawrence og Meg Kasdan ble nominert til en Oscar for beste originalmanus for arbeidet sitt på manuskriptet.[3] Filmen vant også Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

På vei hjem etter å ha vært publikum under en basketball-kamp med Los Angeles Lakers, blir en advokat ved navn Mack prisgitt potensielle ranere når bilen hans bryter sammen i en potensielt farlig del av Los Angeles sent på kvelden. Men ranerne blir snakket ut av planene deres av Simon, en bergingsbil-sjåfør som dukker opp akkurat i tide. Mack forsøker deretter å bli venn med Simon, til tross for at det ser ut til at de ikke har noe til felles.

I mellomtiden opplever Macks kone Claire og hans beste venn Davis, en produsent av voldelige actionfilmer, livsendrende hendelser. Claire møter en forlatt baby når hun er på joggetur, og blir fast bestemt på å adoptere babyen. Davis blir plutselig interessert i filosofi, i stedet for profitt, etter å ha blitt skutt i beinet av en mann som forsøkte å stjele armbåndsuret hans.

Davis lover deretter å vie resten av sin karriere til å eliminere vold fra filmer som blir vist på kino. Filmen forteller om hvordan disse karakterene – så vel som deres bekjente, medarbeidere eller familie-medlemmer – blir påvirket av hovedpersonenes interaksjoner i kjølvannet av livsendrende hendelser.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Grand Canyon," Box Office Mojo. Besøkt 5. november 2015.
  2. ^ Ebert, Roger. "Grand Canyon,"[død lenke] Chicago Sun-Times (10. januar 1992).
  3. ^ «The 64th Academy Awards (1992) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 26. april 2015. 
  4. ^ «Berlinale: 1992 Prize Winners». berlinale.de. Besøkt 5. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]