Grønnalger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grønnalger
Vitenskapelig navn: «Chlorophyta»
I tradisjonell systematikk har grønnalger vært eller er i bruk om en parafyletisk samling av de følgende gruppene:
Sammen med søstergruppe utgjør grønnalger sporeplanter.
Mikroskopbilde av en type grønnalge

Grønnalger eller grønske utgjør en plantegruppe (ofte oppfattet som en divisjon) som kalles Chlorophyta. Det er fra grønnalgene at alle høyerestående planter har utviklet seg, og derfor er det vanskelig bestemme om gruppen skal regnes under forløperne, protistene, eller etterkommerne, plantene. Fargen kommer av det grønne pigmentet klorofyll (type a og b) og at de gjerne mangler tilleggspigmenter som f.eks. rødalger og brunalger har. Grønnalgene finnes i mange ulike miljøer, vanligst er de ferskvann, men finnes også i havet, på trestammer og andre fuktige overflater, samt i snø (rød snø). Grønnalger utgjør også fotobionten i lav, enten alene eller sammen med blågrønnbakterier. Grønnalgene forekommer som encella, kolonidannende og som flercella organismer. Det finnes om lag 16 000 arter grønnalger i verden.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Artsdatabanken[1] og Universitetet i Oslo opererer i sum med følgende grupper av grønnalger,[2] definert ned til slektsnivå, samt andre algegrupper illsutrert nedenfor disse i grove trekk:Eukaryote algerProkaryote alger
    • Divisjon Blågrønnbakterier (Cyanobacteria) (Tidligere: blågrønnalger) – 150 slekter, 2 000 arter

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artsdatabanken - interaktivt Artstre. Besøkt 23.april 2009.
  2. ^ Universitetet i Oslo - Protoctista, systematikk. Besøkt 23.april 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norges grønnalger med bilder

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.