Gråullape

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gråullape
Gråullape
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lagothrix cana
É. Geoffroy, 1812
Norsk(e) navn: gråullape
Hører til: Lagothrix,
Atelinae,
vestaper
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: tåkeskog
Utbredelse: Sør-Amerika

Gråullape er en art i gruppen vestaper. I likhet med andre ullaper har den tett, myk, finkrøllet pels. Hos gråullapen er pelsen grå med svarte spetter og mørkere grå på hodet, hendene, føttene og haletuppen. Noen individer har et rødt skjær på buken. Grå ullape lever i blandete tropper, som bryter opp i mindre flokker for å beite - hovedsakelig frukt, blader, blomster, sevjefrø og småkryp. Denne fredelige, godlynte apen tillater ofte at individer fra andre tropper oppholder seg på dens egen flokks territorium. Etter en drektighetstid på 233 dager blir den enslige ungen født, hvorpå den klamrer seg til morens buk. Etter 7 dager flytter den seg over til ryggen hennes, og den er avvent etter 6 måneder. Voksne hanner er større enn hunnene. Gråullapene er muskuløse aper. Arten har kraftig kropp med kulemage og kraftige skulder, hofter og hale, som dem henger etter ellersvinger seg i trærne med.

Gråullapene er utbredt i det sørlige Sør-Amerika. Apene kan komme opp i 50-65 cm i lengde og 4-10 kg i vekt. Halen kan bli opptil 55-77 cm.

Vern[rediger | rediger kilde]

Aper som denne trenger store områder som de kan bevege seg fritt i. Skogbiotopen deres blir imidlertid stadig delt opp, og apene trues i tillegg av at mennesker jakter på dem på grunn av kjøttet, som er en delikatese.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]