Gottfried Ezechiel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gottfried Ezechiel
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata

Gottfried Ezechiel var en tysk maler som var engasjert av Nicolai Christian Friis (1712-1777), sokneprest i Bodin titulær biskop og vicarius for misjonskollegiet, til maling i den nye prestegården til Bodin som ble bygd i 1750.[1] Denne prestegården ble revet i 1890-årene, og det ble bygd landbruksskole på samme sted. Et av rommene i prestegården hadde malt tapet som Ezechiel kan ha vært mester for, og hele rommet ble overført til den nye bygningen. Dette rommet kalles i dag Ludvig Filip-rommet etter en fransk konge som bodde i prestegården en tid mens han var på flukt under den franske revolusjonen.

Ezechiel malte siden på oppdrag av Friis i flere kirker. Han har signert maleriene av evangelistene på prekestolen i Bodin kirke. Utover dette sies det at han skal ha malt i Gildeskål[2], Lødingen, Langnes, Lyngen, , Flakstad, Herøy, Hol, Trondenes og Evenes. Det er vanskelig å fastslå hva han har malt, men forskjeller i stil og teknikk er så store mellom arbeidene i disse kirkene at han i hvert fall ikke kan ha malt alt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eilertsen, Turid Følling (1990). Bodin kirke 750 år: "hvor elskelig dine boliger er...". Bodø: Bodin menighetsråd. s. 48. ISBN 8290412827. 
  2. ^ Magelssen, N.S. (1902). Prædikestolen i Gildeskaals kirke. s. 13. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)