Google Docs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Google Docs
Utvikler(e)Google
Distributør(er)Google Play, App Store
Nyeste versjon1.23.122.01.90 (31. mars 2023)[1]
PlattformWebapplikasjon
OperativsystemAndroid iOS macOS Microsoft Windows Google Chrome OS
Skrevet iJavaScript, Java
TypeKontorsystem, collaborative real-time editor
Nettstedwww.google.com/docs/about

Google Docs, eller Google Dokumenter som det kalles på norsk, er en gratis webbasert kontorpakke som inneholdt programmer som tekstbehandling, regneark og presentasjoner. Google Dokumenter ble laget av Google, kjent for sin søkemotor, og tillot brukere å opprette og redigere dokumenter på Internett. Redigering av et gitt dokument kunne gjøres av flere personer samtidig, og endringer ville for de andre brukerme gjengis med det samme («sanntid»). Google Dokumenter kombinerte flere forskjellige tjenester. Dokumenter kunne lagres på egen PC i flere forskjellige filformater, og programmet kunne også importere flere ulike filformater.

Google Dokumenter hadde sin bakgrunn i de tidligere programmene «Writely» og «Spreadsheets» og ble i oktober 2006 gjort om til ett program (Google Docs). I tillegg ble Presentasjoner innlemmet i denne programpakken i september 2007 (teknologien var utviklet av Tonic Systems).

Google Dokumenter ble erstattet av Google Drive 24. april 2012.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Dokumenter, regneark og presentasjoner kunne opprettes direkte i Google Dokumenter, importeres eller sendes til Google Dokumenter via e-post. Det var mulig å lagre sine Google Dokumenter lokalt på sin maskin i flere forskjellige formater, men i utgangspunktet ble de lagret på Googles egne servere. Åpne dokumenter ble lagret regelmessig for å forhindre tap av data, og et revisjonssystem gjorde det mulig å finne alle tidligere lagrede revisjoner av et gitt dokument. Dokumenter kunne merkes og arkiveres organisatorisk og var søkbare.

Samarbeid mellom flere brukere var en sterk fordel ved Google Dokumenter. Dokumenter kunne deles, åpnes og redigeres av flere brukere på samme tid. Ved regneark kunne brukere via e-post bli underrettet når det skjedde endringer i spesifiserte deler av dokumentet.

Google Dokumenter støttet Microsoft Office-filformater som .doc (Word) og .xls (Excel). Det var også inkludert støtte for OpenDocument-formatet. I Google Dokumenter var det også mulig å laste opp og lese PDF-filer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Google Docs Latest version 1.23.122.01.90 Mar 31, 2023». 31. mars 2023. Besøkt 4. april 2023.