Goldfinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Goldfinger
Forfatter(e)Ian Fleming
SpråkEngelsk
SjangerSpionroman, kriminalroman
Utgitt23. mars 1959
ForlagJonathan Cape

Goldfinger er en britisk roman av Ian Fleming utgitt i 1959, og den syvende boken om «James Bond». Boken ble filmet i 1964, se Goldfinger film.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Miami treffer James Bond på en Junius Du Pont, som han møtte tidligere under sin affære i Casino Royale. Du Pont ber Bond om å avsløre at en viss Auric Goldfinger, som han mener, fusker når de spiller canasta sammen. Bond lister seg inn i Goldfingers suite, og tar et bilde av at Goldfingers sekretær bruker kikkert og en radiomottaker for å la Goldfinger få greie på hva slags kort motstanderen har på hånden. Nå har Bond overtaket, og han tvinger Goldfinger til å tape flere tusenvis av dollar. Etter dette stikker Bond av med hans sekretær, forøvrig kalt Jill Masterton.

Vel tilbake i London, får Bond i oppdrag å finne ut av smugling av gull ut av England. Han får vite at Goldfinger trolig får hjelp av SMERSH, den beryktede sovjetiske organisasjonen som Bond har krysset klinge med før, med å smugle gullet ut av England. Bond drar til golfbanen hvor Goldfinger pleier å spille golf. Goldfinger husker Bond utmerket godt fra Miami, og sier at han ikke er sint på noen som helst måte, for det Bond gjorde mot ham. De spiller så et slag golf, hvorpå Bond greier å avsløre at Goldfinger jukser, med å bytte om ballene.

Bond blir så invitert på middag hjemme hos millionæren, hvor han merkelig nok ser at Goldfingers karosseri blir byttet. Bond planter en sender på bilen hans, og følger etter Goldfinger gjennom Frankrike og Sveits. På Goldfingers fabrikk i Sveits, ser Bond at Goldfingers karosseri blir smeltet om til flytende gull. Det er slik han greier å smugle det ut. Samtidig støter han på en Tilly Soames, som viser seg å være søsteren til Jill. Hun kan fortelle at Goldfinger drepte Jill etter at hun forlot millionæren, ved å male kroppen hennes med gullmaling. Hun prøver nå å ta livet av Goldfinger. Men de blir begge tatt, og Bond blir ført til presserommet. Her prøver Goldfinger å ta livet av Bond med en sag, men Bond greier å snakke seg ut av det med sine skarpe og vittige kommentarer. Han blir slått bevisstløs.

Da han våkner opp, er han på Goldfingers base i Kentucky. Goldfinger has bestemt seg for å bruke Tilly og James som sine sekretærer når han setter i gang sin livs operasjon: Operasjon Storeslem. Planen går ut på å gasse ned hele Fort Knox' befolkning, for så å la et team kle seg ut som leger, for å ordne opp i krisen. Istedenfor å gjøre dette, skal de sprenge en bombe foran porten til banken Fort Knox, som bevarer USAs gullreserver, for å stjele det. SMERSH tjener på dette ved at det vil bli en ustabil økonomi i den vestlige verden. Goldfinger får hjelp med dette, ved å lage en sammenslutning av USAs mafiaorganisasjoner, og en lesbisk forbrytergjeng ledet av en kvinne ved navn Pussy Galore.

Bond greier å melde fra til CIA om hva som kommer til å skje. Dagen da operasjonen skal bli utført kommer, og med et tog reiser han med Goldfinger til Fort Knox. Her blir de møtt av bare døde mennesker. Akkurat da operasjonen skal bli satt i gang, reiser alle døde seg, og går til motangrep. CIA mottok Bonds melding, og fikk avverget katastrofen. Det blir et slag mellom Goldfingers lakeier og soldatene. Bond prøver å få Tilly i sikkerhet, men Goldfingers livvakt, Oddjob, greier å drepe Tilly ved hjelp av barberbladene i bowlerhatten sin. Bonds venn fra CIA, Fleix Leiter, ankommer Fort Knox. Goldfinger skjønner at slaget er tapt, og han rømmer i toget sammen med Pussy og Oddjob. Felix gir Bond en basooka for å hindre at toget drar sin vei, men det er for sent.

Etter noen dager i Det hvite hus, drar Bond hjem igjen. Da han skal sette seg på et BOAC fly, viser det seg at hele mannskapet jobber for Goldfinger. Auric selv er pilot. Bond tar opp kniven sin fra skoen, og knuser det ene flyvinduet, slik at Oddjob blir sugd ut. Så kveler han Goldfinger, tar over flyet, og med hjelp av Pussy kommer de seg i sikkerhet.