Godskegården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Godskegården
LandNorge
DistriktsleddVestland
Grunnlegger(e)Carl Godske
EierBergen Rotary Klubb

Godskegården var en gård på Kleppe på Osterøy i Hordaland der det ble drevet sommerkurs for ungdom i regi av Bergen Rotary Klubb fra 1950 til 1998. Arbeidet ble ledet av meteorologiprofessoren Carl Godske, og gården fikk navnet sitt etter ham. Her fikk ungdommer en innføring i vitenskapelig metode innen naturvitenskap og kulturhistorie.

Historie[rediger | rediger kilde]

De naturvitenskapelige sommerleirene for ungdom ble opprinnelig startet like etter Andre verdenskrig av professor Godske og herredsgartner i Hardanger, Olav Einset. Tiltaket var populært, og behovet for et fast sted ble påtrengende. Godske var medlem av Bergen Rotary Klubb, og presenterte tanken om et eget kurssted for medlemmene. I 1949 kjøpte klubben fjellgården Kleppe på Osterøy for 10.000 kroner.

Fjellgården fikk nytt navn, Godskegården, og det første kurset ble avholdt i 1950. Mottoet for virksomheten var ”forskning og friluftsliv” og ”natur og kultur”. Ungdommene skulle gis en innføring i naturvitenskapelig feltarbeid innen både geologi, botanikk og zoologi. I tillegg ble det drevet kulturhistorisk arbeid, som registrering av gamle vestlandstun og arkeologiske utgravninger.

Den sosiale delen av oppholdet var viktig. Det ble arrangert turer og utflukter, og når været ikke tillot utendørsaktiviteter, ble det holdt foredrag, spilt musikk, oppført amatørskuespill, lest litteratur, holdt diskusjoner etc. Deltakerne på kursene var for en stor del norske, men gjennom Rotarys utvekslingsprogrammer kom flere studenter fra andre land på besøk til Godskegården.

Arbeidet med virksomheten på Godskegården ble stadig mer omfattende. I 1969 ble besluttet å gjøre Godskegården til en stiftelse. Først ble denne kalt ”Natur- og friluftsliv”, senere ”Godskegården”. Både Bergen Rotary Klubb og Universitetet i Bergen var representert i stiftelsens råd og styre.

Carl Godske døde i 1971, men virksomheten ble drevet videre av en del ildsjeler blant tidligere kursdeltakere som kalte seg ”kleppianere”. Interessen for tiltaket ble gradvis mindre, og i siste halvdel av 1990-tallet ble det klart at virksomheten ikke lot seg opprettholde. Man besluttet derfor å nedlegge stiftelsen mens den ennå var gjeldfri. Stiftelsen Godskegården ble avviklet i 1998, og eiendommen solgt til private.

Godskegården fikk gjennom årene stor oppmerksomhet fra mediene, og virksomheten er beskrevet gjennom tallrike artikler i aviser og tidsskrifter. Carl Godske skrev en bok om gården og sitt arbeid med ungdommer, ”Oppdagerferden”, utgitt posthumt i 1971.

Opplysninger om Godskegården finnes i arkiv etter Bergen Rotary Klubb, oppbevart ved Bergen Byarkiv. Her finnes møteprotokoller fra perioden 1950-1979, og i tillegg korrespondanse, regnskap, utklipp fra aviser, og kursrapporter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Carl L. Godske: Oppdagerferden. Forskning og friluftsliv. Bergen 1971

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]