Hopp til innhold

Aorist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aorist (gresk ἀόριστος (aoristos), «udefinert/ubegrenset»)[1] er i språkvitenskapen, særlig i gresk og gammelindisk grammatikk,[2] hva som defineres som grammatisk tid eller et aspekt i enkelte indoeuropeiske språk. Det er en verbalform som uttrykker en verbalhandling uten hensyn til hvor lenge det varer.[2]

I urindoeuropeisk språk var aorist et rent aspekt, men ser ut til å ha utviklet seg til å være både en tid og et aspekt ettersom denne dobbeltheten finnes både i sanskrit og gammelgresk. På gresk er aorist en fortidsform i indikativ modus, mens den i andre modi er et aspekt som uttrykker at noe har skjedd uten å indikere om handlingen er avsluttet eller ikke.

Aorist uttrykker en forskjell i aspekt, det vil si at en handling beskrives som overskuet og ferdig i motsetningen til imperfektiv hvor det beskriver handlingen i dens begynnelse. Eksempelvis gammelgresk égrapsa (ἔγραψα) ~ égraphon (ἔγραφον) og gresk égrapsa (έγραψα) ~ égrafa (έγραφα), henviser til «jeg skrev» og «jeg var i ferd med å skrive».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «aorist (n.)», Online Etymology Dictionary
  2. ^ a b Søk etter Aorist i Bokmålsordboka og Nynorskordboka eller i Det Norske Akademis ordbok  

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]