Global Compact for Migration

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
United Nations Global Compact for Migration map.png

Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (GCM) er en ikke-bindende internasjonal avtale, fremforhandlet i regi av De forente nasjoner (FN), som dekker alle aspekter av internasjonal migrasjon på en holistisk og dekkende måte.[1] FNs konferanse for å vedta avtalen ble avholdt i Marrakech, i Marokko 10.–11. desember 2018.[2] Østerrike forhandlet på vegne av EU.

Motstand[rediger | rediger kilde]

Østerrike, Australia,[3] Bulgaria,[4] Kroatia,[5] Tsjekkia,[6] Estland,[7] Israel,[8] Lettland[9], Ungarn og Polen[10] vil ikke signere avtalen. Det har også vært en del motstand i det tyske parlamentet, ledet av Alternativ for Tyskland.[11]  Østerrikes kansler, Sebastian Kurz, uttalte at avtalen ville redusere Østerrikes suverenitet og blande sammen forskjellen mellom ulovlig og lovlig innvandring, såvel som mellom økonomisk og humanitær innvandring.[12] I juli 2018 lanserte en av lederne i Identitærbevegelsen Martin Sellner en kampanje mot at Østerrike underskrev Global Compact.[13]

Norge skal signere avtalen. Regjeringsmedlemmer fra Frp har tatt dissens. Etter ordre fra president Donald Trump, har USA ikke engang deltatt i forhandlingene om avtalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]