Glenn L. Martin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Glenn L. Martin
Glenn L. Martin in pusher-biplane.jpg
Født17. januar 1886
Macksburg
Død5. desember 1955 (69 år)
Baltimore
Beskjeftigelse Flyger, gründer, luftfartsingeniør
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Daniel Guggenheim Medal, Collier Trophy, National Aviation Hall of Fame

Glenn Luther Martin (født 17. januar 1886, død 5. desember 1955) var en amerikansk luftfartspioner.

Han tegnet og bygde sitt eget fly og var aktiv pilot. Han grunnla sitt eget flyselskap i 1912 som idag, gjennom flere sammenslåinger er blitt Lockheed Martin.[1]

De tidligste år[rediger | rediger kilde]

Glenn L. Martin ble født i Macksburg, Iowa den 17. januar 1886 til Minta og Clarence Martin. To år gammel flyttet Martins familie til Salina, Kansas, slik at hans far kunne drive en farm og dyrke hvete.

Seks år gammel ble han interessert i drager og bygde disse sammen med venner. Siden dragene fløy bra, betalte folk ham gjerne 25 cent for å bygge en for dem selv. Han gjorde sin mors kjøkken om til en "fabrikk" for å kunne bygge flere. Martin begynte ogå å bruke seil til flere aktiviteter, som skøyting på isen, til en kjerre og til og med på sin sykkel for å få større fart og anstrenge seg mindre. [2]

Starten på flykarrieren[rediger | rediger kilde]

Etterhvert som han vokste opp ble han opptatt av flyvning, først med drager, senere brødrene Wrights fly. I 1909 bestemte han seg for å bygge et selv. basert på Curtiss June Bug,[3] men det ble ødelagt allerede under første forsøk på å få den til å fly. Til neste forsøk brukte Martin silke og bambus. Flyet fløy et kort stykke. Martin ble ofte hjulpet av sin mor, Minta Martin, hun holdt opp en lampe for ham i det mørke skuret.

Rekordflyvning over vann[rediger | rediger kilde]

Den 10. mai 1912 fløy Martin et selvbygget sjøfly fra Newport Bay, California til Avalon på Santa Catalina Island, og tilbake over kanalen. Med dette brøt han den tidligere rekord over Den engelske kanal.Martins totale distanse var 109 km som tok 37 minutter.[4] Han plukket opp en sekk med post på øya og fikk 100 dollar i premie for denne bragden. I 1913 var ikke Martin like heldig da han konkurrerte i Great Lakes Reliability Cruise, et 1 400 km langt løp for sjøfly rundt De store sjøer. Martins pongtong traff en bølge i høy fart og traff en bølger som forårsaket at flyet slo kolbøtte og sank til bunns med Martin som slapp fra det det i et forsøk på å redde flyet og fullføre løpet.[5]

Hollywood[rediger | rediger kilde]

Kenneth Douglas, flyveren Glenn Martin og Mary Pickford i stumfilmen A Girl of Yesterday (Famous Players-Lasky, 1915). Martin Model TT todekker i bakgrunnen.

I 1912 startet Glenn L. Martin en flyfabrikk i en gammel metodistkirke i Los Angeles, California. For å skaffe penger til å finansiere virksomheten, begynte han med stuntflyvning på landbruksutstillinger fra lokale flyplasser. Han så en annonse i en avis hvor det ble søkt etter en pilot/flyeier for en rolle i en film. Han så en mulighet for å markedsføre sine fly, svarte og fikk jobben. Han skulle spille rollen som helten i filmen A Girl of Yesterday (1915) med Mary Pickford. Han fant fort ut at det var verre enn han trodde. I tillegg til å fly Pickford rundt i sitt fly hadde han en scene hvor han måtte kysse Frances Marion som senere ble en legendarisk Hollywood tekstforfatter. Martin, når han senere beskrev sin aversjon mot å kysse Marion, sa "my mother would not like it" noe som forundret Pickford. Han stålsatte seg, fikk mot, men først etter å ha blitt overtalt av Paramounts sjef, Adolph Zukor] gjennomførte han seansen.[6][7]

Rekorder[rediger | rediger kilde]

Martin oppnådde å få amerikansk rekord for lengste flyvning over vann, 66 miles. Hans selskap tegnet og bygge fly for det militære, inklusive bombefly til begge verdenskriger. En tidlig suksess under første verdenskrig var byggingen av MB-1 bombefly. MB-2 og andre var også vellykke. I1932, vant ha Martin Collier-troféet for sitt bidrag til utviklingen av Martin B-10 bombefly.

Selskaper[rediger | rediger kilde]

Han grunnla Glenn L. Martin Company i 1912 som han i 1916 slo samnen med det opprinnelige Wright Company som ble til Wright-Martin Aircraft Company. Han forlot dette og dannet et nytt, Glenn L. Martin Company i 1917. Dette ble slått sammen med American-Marietta Corporation i 1961 og ble til Martin Marietta Corporation. Dette igjen ble slått sammen med Lockheed Corporation i 1995 som ble til Lockheed Martin, en betydelig aktør innen amerikansk romfart og forsvarsindustri. På 1940-tallet og mot slutten på Martins liv, ble han og hans elskede, og nå aldrende mor, Minta fotografert i Martins fabrikker i Baltimore og feiret Martins suksess som en av bærebjelkene i amerikansk luftfartsindustri.

Glenn L. Martin Company flytter til Maryland[rediger | rediger kilde]

I 1925 kontaktet Industrial Bureau Glenn Martin i hans fabrikk i Cleveland, Ohio. Det var deres jobb å få Martin interessert i å forbli i Maryland. Etter samtaler valgte Martin et område ved Middle River. Fra hans side ble det en tre år lang kamp mot 45 tomteeiere for å få det areal han trengte. Han måtte overtale og forsikre tomteeierne at det ville bli en blomstrende industri som ville gi mange arbeidsplasser i området. Tilslutt var det bare en eldre mann som stod i veien. En gammel fisker som var fast bestemt på ikke å selge. Etter flere diskusjoner stod han på sitt. En raritet hendte da mannen ble kontaktet og Martin igjen spurte om han var villig til å selge. Martin møtte mannen, gjorde en avtale og de tok hverandre i hånden. Senere beklaget mannen, men sa at en avtale er en avtale og et ord et ord. Nå, i 1928, flyttet Glenn L. Martin Company til Maryland, skapte hundrevis av hårdt tiltrengte arbeidsplasser, også en flypass ble bygget og luftfarten fikk et oppsving.[8]

Død[rediger | rediger kilde]

Han døde 5. desember 1955 i Baltimore, Maryland.[1]

Skoler opprettet av Glenn L. Martin[rediger | rediger kilde]

Martin donerte midler til University of Maryland, College Park som opprettet Glenn L. Martin Institute of Technology, som omfattet School of Engineering, og universiteters vindtunnel bærer hans navn.

Han gikk på Kansas Wesleyan business college i Salina, Kansas og Kansas Wesleyan University har bygget Glenn L. Martin stadion for å ære en tidigere student ([9]).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Glenn L. Martin Dies of Stroke. Pioneer Pilot and Designer, 69. Early Barnstormer Built First Plane in 1909 of Bamboo. Aided Navy and Air Force Glenn L. Martin, Aviation Pioneer, Dies». The New York Times. 5. desember 1955. Besøkt 20. oktober 2012. «Glenn L. Martin, aviation pioneer whose career ranged from production of 25-cent box kites to work on man-made earth satellites, died here tonight at the age of 69. ...» 
  2. ^ Glenn Martin Industrialist, National Aviation Hall of Fame. Arkivert 18. juni 2007 hos Wayback Machine.
  3. ^ Yenne. The pictorial History of American Aircraft. 
  4. ^ Mal:Mu al:Cite news
  5. ^ «Flying Boats have hard time». Ludington Daily News. 26. juni 1913. 
  6. ^ Law, Aline.
  7. ^ Mary Pickford Rediscovered by Kevin Brownlow and Robert Cushman c.1999
  8. ^ "People In The News."
  9. ^ which was demolished in 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]