Hopp til innhold

Salina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Salina
Salina
Geografi
PlasseringTyrrenhavet
ØygruppeDe eoliske øyer
Areal 26,8 km²
Lengde 7,5 kilometer
Bredde 5,5 kilometer
Høyeste punktFossa delle Felci (962)
Administrasjon
LandItalias flagg Italia
Region
Provins
Sicilias flagg Sicilia
Messina
Demografi
Befolkning2 300 (2005)
Befolkningstetthet86
Posisjon
Kart
Salina
38°33′55″N 14°50′00″Ø

Salina er den nest største av De eoliske øyer etter Lipari i Tyrrenhavet utenfor nordkysten av Sicilia i Italia. Den største byen på øyen har samme navn. Den har et areal på 27 km². Øyen er dannet av seks vulkaner som nå er inaktive. De to yngste og høyeste er kalt Fossa delle Felci (962 m) og Monte dei Porri (860 m). I den greske perioden ble øyen kalt Dídyme (Δίδυμη), et gresk navn som viser til de to fjelltoppene som «tvillinger». Det moderne navnet kommer fra produksjon av havsalt, som foregikk på sørenden av øya.

Salina er den frodigste av De eoliske øyene og druer fra Salina blir brukt til å lage Malvasiavin. Den lokale varianten heter Malvasia delle Lipari. Øyen eksporterer også kapers til utlandet.

Det er tre landsbyer på Salina: Santa Marina, Malfa og Leni. Øya har vært bosett helt tilbake til bronsealderen og har vært utbygd og fraflyttet mange ganger gjennom tusenårene. I 1544, da Spania erklærte krig mot Frankrike, ba den franske kongen Frans I, den osmanske sultanen Suleiman om hjelp. Sistnevnte sendte en flåte ledet av Khair ad Din (også kjent som Barbarossa) som slo spanjolene ved Salina og klarte å ta Napoli fra dem. I løpet av disse kampene ble De eoliske øyene avfolket. Seinere emigranter kom fra Italia, Sicilia og Spania. Område på øya, inkludert de to fjelltoppene, ble en del av et naturreservat i 1981. I dag er det ca. 2 300 innbyggere på Salina.

Michael Radford sin Oscarvinnende film Postmannen fra 1994 ble delvis filmet på Salina.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • Ezio Giunta, dir. (2005) «Panarea» – Estateolie 2005*The Essential Guide (English version of Tourist Guidebook), s. 66-79.