Hopp til innhold

Glen or Glenda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glen or Glenda
Generell informasjon
GenreDokudrama, Z-film, dramafilm, LHBT-tematisk film, filmkomedie,[1] sexploitation-film
Utgivelsesår1953
NasjonalitetUSA
Lengde68 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiEdward Davis Wood[2] Rediger dette på Wikidata
ManusEdward Davis Wood Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)George Weiss
MusikkWilliam Lava Rediger dette på Wikidata
FotoWilliam C. Thompson Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeBela Lugosi,[3] Edward Davis Wood,[2] Dolores Fuller,[3] Lyle Talbot,[3] William C. Thompson,[4] Timothy Farrell, Conrad Brooks Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
Distributør(er)Netflix
Premiere(r)
8 oppføringer
april 1953 (USA)[5]
22. september 1961 (Argentina)[5]
7. mai 1965 (Colombia)[5]
1. juni 1995 (Haag)[5]
13. juli 1995 (Tyskland)[6]
30. august 1995 (Frankrike)[5]
30. september 1995 (Japan)[5]
1. desember 1995 (Sverige)[5]
Eksterne lenker

Glen or Glenda er en dramafilm fra 1953 som ble skrevet og redigert av Ed Wood. Sentrale roller i filmen innehas av Bela Lugosi og Wood’s daværende kjæreste Dolores Fuller. Den opprinnelige tittelen var I Changed My Sex!.

Filmen er et dokumentardrama om crossdressing og transkjønnethet og er halveis biografisk av natur. Wood var selv en crossdresser og filmen var en appell om toleranse. Den er betraktet som en av de verste filmer noensinne, men har blitt en kultfilm på grunn av sitt lave budsjett og idiosynkrasiske natur.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med en forteller, kalt The Scientist, som gir kryptiske kommentarer om menneskeheten. Han mener at menneskehetens konstante jakt etter det ukjente resulterer i overraskende ting som kommer frem i lyset. Men de fleste av disse "nye" oppdagelsene er i realiteten ganske gamle. Senere vender scenen til gatene i en by, med fortelleren som kommenterer hvordan alle mennesker har deres egne tanker, ideer og personlighet. Filmen forteller deretter historien om en transvestitt ved navn Patrick / Patricia, som nylig har valgt å begå selvmord. Et selvmordsbrev forklarer årsakene bak selvmordet. Patrick / Patricia hadde allerede blitt arrestert fire ganger for Crossdressing i offentligheten, og hadde tilbrakt tid i fengsel.

Fordi han ønsker å fortsette å bruke kvinneklær, var flere arrestasjoner og fengsel bare et spørsmål om tid. Så han valgte å avslutte sitt eget liv, og ønsker å bli gravlagt med kvinneklær på. Inspektør Warren er forvirret, og ønsker å finne ut mer om Crossdressing. Så han kontakter Dr. Alton, som forteller historien om Glen / Glenda for ham. En flashback-scene avslører at en ung Glen begynte å bruke søsterens kjole til et Halloween-selskap. Han fortsatte å gå med søsterens klær. Men søsteren Sheila tok ham på fersken, og avskyr ham etter dette.

Glen identifiserer seg som transvestitt, men ikke som homofil. Han forsøker å skjule crossdressingen sin fra hans forlovede Barbara, i frykt for at Barbara kommer til å avvise ham. Hun aner ikke at enkelte av hennes klær er en fetish for ham. Barbara gir uttrykk for sine mistanker om at det finnes en annen kvinne i hans liv, uvitende om at denne kvinnen egentlig var hans feminine alter ego, Glenda. Glen betror seg etter hvert om problemene sine til en annen transvestitt han kjenner, John, hvis kone forlot John etter å ha tatt ham på fersken iført kvinne-klær.

Dr. Alton forteller ham også en annen historie, som gjelder en annen transvestitt - kalt Alan / Anne. Han ble egentlig født som en gutt, men moren hans ønsket seg en jente og oppdro ham som jente. Faren hans brydde seg ikke på noen måte. Som tenåring identifiserte han seg derfor som kvinne, og opprettholdt et hemmelig liv gjennom hele militærtjenesten og som soldat under andre verdenskrig.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Ed Wood som Glen

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]