Kłodzko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Glatz»)
Kłodzko

Flagg

Våpen

LandPolens flagg Polen
VoivodskapNederschlesiske voivodskap
Grunnlagt900-tallet
Postnummer57-300
Areal25 km²
Befolkning25 717[1] (2021)
Bef.tetthet1 028,68 innb./km²
Første gang omtalt981
Bystatus1233
Nettsidewww.klodzko.pl
Posisjonskart
Kłodzko ligger i Polen
Kłodzko
Kłodzko
Kłodzko (Polen)
Kart
Kłodzko
50°26′16″N 16°39′10″Ø

Kłodzko (tsjekkisk: Kladsko; tysk: Glatz; latinsk: Glacio) er en by sørvest i Polen i Nederschlesiske voivodskap. Kłodzko ligger i Kłodzkodalen ved elva Nysa Kłodzka. Kłodzko er sete i Kłodzko fylke (Powiat kłodzki), men selve byen er en separat urban gmina. Kłodzko er det største handelssenteret og et viktig trafikknutepunkt i området. På grunn av de mange historiske monumentene i byen blir den noen ganger omtalt som «Lille Praha».

Historie[rediger | rediger kilde]

Området har vært bosatt minst siden 1. århundre f.Kr., og arkeologiske funn peker på at bosetningen tjente på ravhandelen mellom Østersjøområdet og Romerriket, siden den lå ved den historiske ravveien. Kłodzko ble først nevnt i skriftlige kilder i 981, og området hørte til den slaviske ślężaner-stammen til slutten av det 10. århundre før det kom under böhmisk styre.

Gjennom middelalderen byttet Kłodzko hender flere ganger. Den polske kongen Bolesław hadde strategiske interesser i Schlesien, og han erobret byen flere ganger på grunn av dette. Etter et böhmisk angrep i 1038 kom festningen under styre fra Praha, men noen år senere ble den gitt tilbake til Polen.

Kłodzko fikk byrettigheter omkring 1223. Byen fortsatte å skifte mellom böhmisk og polsk herredømme, og ble også en periode erklært uavhengig. Hussitterkrigene i det 15. århundre hemmet byens utvikling, og som følge av dem ble byen rammet av epidemier og branner. I tillegg ble den ødelagt av flere flommer.

I det 16. århundre var det Habsburgerne som forsøkte å holde kontrollen over regionen, frem til Fredrik den store invaderte. Kłodzko (Glatz) ble følgelig en del av Preussen i 1763. Byen led også mye under Napoleonskrigene, da den ble angrepet av franskmennene. I 1871 ble byen en del av Det tyske keiserrike, og var tysk frem til andre verdenskrig sluttet. Etter krigsoppgjøret har Kłodzko vært en polsk by.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]