Glassverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hadeland Glassverk ble etablert i 1762 og er Norges eldste glassverk som fortsatt er i drift.
Magnor Glassverk ble etablert i 1896 og er ett av to norske glassverk som fortsatt er i drift.

Glassverk er en større produksjonsbedrift som fremstiller glassprodukter. Produktene omfatter både munnblåst, formblåst, pressglass og valseglass til ulike formål og i ulike kvaliteter. Framstillingen av glass skjer i store gass- eller oljefyrte glassovner med høy varme. Motsatsen til et glassverk er såkalte glasshytter, som er mindre bedrifter av mer eller utelukkende håndverksmessig karakter.

Det første glassverket i Norge var Nøstetangen glassverk i Hokksund, som ble etablert i 1739 og startet produksjonen sin i 1741. Nøstetangen var i drift fram til i 1777, da produksjonen ble nedlagt. Glassverket er blant annet kjent for de tre gedigne lysekronene i Kongsberg kirke.

I alt har det blitt etablert minst 28 glassverk i Norge, hvorav kun to fortsatt er i drift. Det eldste av disse er Hadeland GlassverkJevnaker, som ble etablert i 1762 og startet opp produksjonen i 1765. Dette glassverket er i fortsatt drift og glassverket er i dag også en av landets største turistattraksjoner. Det andre glassverket som fortsatt er i drift er Magnor GlassverkMagnor, som ble etablert i 1896.

Det eldste glassverket som fortsatt er i drift i Skandinavia er Kosta Glasbruk, som ligger i Kosta i Småland, Sverige, og ble etablert i 1742. Glassverket er i dag kanskje bedre kjent under merkenavnet Kosta Boda, og glassverket inngår nå i konsernet Orrefors Kosta Boda AB.

Se også[rediger | rediger kilde]