Gladys Aylward

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gladys Aylward
Gladys Aylward.jpg
Født24. feb. 1902[1][2][3]Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Død3. jan. 1970[1][2][3]Rediger på Wikidata (67 år)
TaipeiRediger på Wikidata
Gravlagt TaiwanRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MisjonærRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata

Gladys Aylward (kinesisk navn: 艾偉德, pinyin: Ài Wěidé, født 24. februar 1902 i Edmonton i London i Storbritannia, død 3. januar 1970 i TaipeiTaiwan) var en britisk protestantisk misjonær i Kina som ble alminnelig kjent gjennom boken The Small Woman av Alan Burgess, publisert i 1957. I 1958 ble historien til en Hollywood-film, The Inn of the Sixth Happiness, med Ingrid Bergman i hovedrollen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Aylward kom fra en arbeiderklassefamilie i London. I ung alder ble hun nødt til å arbeide som hushjelp, men hun var hele tiden interessert i å dra utenlands som misjonær og forberedte seg iherdig med dette for øye.[trenger referanse] Da hun meldte seg til China Inland Mission ble hun avvist på grunn av mangelfulle akademiske forutsetninger.[trenger referanse]

Hun gav seg ikke, og i 1930 satset hun alle sine sparepenger på å reise likevel.[trenger referanse] Hun kom til Yuncheng i provinsen Shanxi i Kina, og grunnla der De åtte lykkers vertshus (八福客棧 – i hollywoodfilmen ble dette endret til The Inn of the Sixth Happiness) i et avsides og tilbakestående område. En stund var han assistent for den kinesiske regjerings håndhevelse av en ny lov mot fotbinding og reiste omkring på landsbygda som «fotinspektør» for å sjekke at jentene ikke ble utsatt for fotbinding.[trenger referanse] Hun møtte av og til heftig motstand under dette virket.

I 1938 ble området invadert av japanske styrker, og Aylward førte da 94 foreldreløse barn til sikkerhet i fjellene. Til slutt kom de seg videre til Xi'an, hovedstaden i naboprovinsen Shaanxi. Hun forble i Kina til slutten av annen verdenskrig og reiste så hjem til England. Noe senere forsøkte hun å reise tilbake til Kina, men ble nektet innreise av de nye kommunistiske myndigheter.[trenger referanse] Hun slo seg da ned på Taiwan i 1953.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 169812318[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 17915905, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6f27rdp, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Videografi[rediger | rediger kilde]

  • The Inn of the Sixth Happiness (1958) – film
  • Gladys Aylward, the Small Woman with a Great God (2008) – dokumentar
  • Torchlighters: The Gladys Aylward Story (2008) – animert DVD for barn (8–12).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]