Glåmrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Glåmrik var en humoristisk tegneserie som ble tegnet og skrevet av Bjørn Morisse og trykket i Dagbladet i to perioder, 19721975 og 1979.

Serien hadde delvis et vikingmiljø, men ikke tilsvarende den amerikanske tegneserien Hårek. Stripene er fulle av moderne elementer og fungerer best der den lekte med mediet og vrenger på klisjeene. Humoren kunne «til tider være påtrengende blødmeaktig», som det kortlivede norske tidsskriftet om tegnerserier Seriefokus karakteriserte den.

Serien var derfor både elsket og hatet av leserne på 1970-tallet. Karakteristisk var seriens metaelementer hvor den kommenterer seg selv som serie. I en stripe kommer tegnerens Morisses stemme inn fra oven i boble. «Hvem er du?» spør Glåmrik. «Jeg er han som har skapt deg», er svaret. «Julenissen?» spør Glåmrik seg selv.

Som Seriefokus påpeker, var det ikke personskildring eller narrativer som var det sentrale i serien, men allikevel er det en del figurer som peker seg ut. Seriens hovedperson er Glåmrik, og mange striper består simpelthen av at han serverer en bitende eller tåpelig kommentar. En annen smart kar er navnløs, men kjennes på sitt bastskjørt. Navnløs er også den kvinnelige gjennomgangsfiguren, en eldre, illsint gribenille med hvit hårtopp. Pysulf er dum (når han får beskjed om å drite og dra, ser vi ham først på potten og deretter med kofferten). Andre navn som går igjen er Georg, med varianter som Georf, Georph og Geort, og Herr Purf.

Det er imidlertid også et stort innslag av striper der teksten står for seg selv på hvit bakgrunn, og ingen figurer opptrer.

Serien fikk en meget brå slutt i Dagbladet i 1979 da den spøkte med noe som man ikke spøker med, nemlig jøder i nazistiske konsentrasjonsleirer. Serien foreslo å døpe om TV-serien "Holocaust" til "Judes on Toast"; dagen etter beklaget avisen at stripen var blitt trykket, og også Morisse rykket ut med en beklagelse noen dager senere.

Et forsøk på å gjenopplive serien i Dagsavisen tidlig på 1990-tallet med nytegnede søndagsstriper og repriser på dagsstriper fra 70-tallet ser ut til å ha blitt oppgitt etter meget kort tid.

Det kom tre samlevolumer i bokform på 70-tallet. Noen striper ble også trykket som illustrasjoner til Jan Erik Volds entusiastiske artikkel om serien i Vinduets tegneserienummer i 1974.

Eksempel på blødmer og ordleker[rediger | rediger kilde]

  • «Hvaforno'!!!? Driver ikke dere med dans?!.. Er ikke dette Kåre Spon Danseskole?» (Seriens karakteristiske tegnsetting gjengitt etter originalen. Stripen er ikke med i noen av samlebøkene, men stod i Glåmdalen 1. juli 1972[1].)

Trivia[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Glåmdalen 1972.07.01». Glåmdalen 1972 (norsk). 1. juli 1972. Besøkt 15. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]