Giulia Lama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Giulia Elisabetta Lama (født 1. oktober 1681 i Venezia; død 7. oktober 1747 samme sted) var en italiensk maler, dikter og filosof.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om livet til Lama, men hun ble født inn i en kunstnerfamilie og studerte sannsynligvis hos – eller samarbeidet med – Giovanni Battista Piazzetta i Venezia. Ifølge Antonio Schinella Conti studerte hun i ung alder matematikk; det kan forklare at de første spor av hennes kunstneriske aktivitet er fra så sent som rundt trettiårs alder.

Det er bevart omtrent 200 verk etter Lama, blant annet flere altertavler og andaktsbilder til kirker i Venezia og Nord-Italia. Verkene hennes karakteriseres av dramatiske komposisjoner, chiaroscuro-effekter og spesielle anatomiske detaljer med en utpreget rokokko-tendens. Hun var en av de første kvinnelige malere som anvendte nakne mannlige modeller.

Lama hadde også en viss suksess som poet: Componimenti poetici delle più illustri rimatrici di ogni secolo som ble utgitt av Luisa Bergalli i 1726 inneholder tre sonetter og to sanger av henne. Andre dikt ble publisert i samlinger fra 1734 og 1740. Diktene er inspirert av Petrarca og viser en pasjonert personlighet, noe en også kan lese av bildene hennes.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]