Gitarmaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gitarmaker i arbeid

En gitarmaker, eller luttmaker (engelsk: luthier), er utdannet i kunsten å bygge og reparere håndholdte strengeinstrumenter med resonanskasse og gripebrett, som gitar, lutt, ukulele og så videre, altså instrumenter i luttfamilien og gitarfamilien. Tittelen er ikke begrenset til bygging av gitarer, men favner bygging av forskjellige historiske og moderne klimpre-/plekterinstrumenter.

Tradisjonelt tok en mester i faget inn en ung lærling, som fikk opplæring i faget på mesterens verksted. I dag er gitarmaking en skoleutdannelse, hvor man har teoretiske og praktiske fag i en forhåndsbestemt utdanningsperiode, på samme måte som andre håndverksfag. Etter bestått prøve får man det offisielle svennebrevet.

Utdannelsen gir kunnskap om treverk, anvendelse og bearbeiding av dette, metallbearbeiding og overflatebehandling, og kunnskap om de ulike klimpreinstrumentene.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Studier: Gitar». Arkivert fra originalen . Besøkt 10. november 2015.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. januar 2016. Besøkt 10. november 2015. 
  2. ^ «The Art of Lutherie». Nettstedet theartoflutherie.com. Besøkt 10. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]