Giske (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsyn over Giske
Snødekt Giske

Giske er den minste bebodde øya i Giske kommune i Møre og Romsdal, og har 762 innbyggere (01.01.2014). Jordbruk, fiske og trevareindustri er de viktigste næringsveiene. Giske fikk fastlandsforbindelse i 1987, da Giskebrua til Valderøy stod ferdig. Giske fikk senere utvidet veiforbindelse til Godøy gjennom Godøytunnelen som åpnet i 1988.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Navnet Giske er trolig avledet av norrønt gizki (duk eller klut), som viser til øyas flate form. Giske var sete for flere mektige slekter; slekten til Ragnvald Mørejarl, Arnungeætta fra 900-tallet, og Giskeætta videre oppover i middelalderen.

Øya har fornminner fra mange epoker, for eksempel Mjelthaugen fra bronsealderen, Giske kyrkje fra middelalderen og det tidligere Giskegodset. Det historiske Giskespelet, som blir fremført annen hver sommer, forteller om sagaen til Arnungane.

Øya er også kjent for å huse Sommerfesten. Festivalen arrangeres årlig den første helga i juli.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya har et areal på 2,67 km². Ørnebakken (26 moh.) er øyas høyeste punkt.

Våtmarksområdet Makkevika er et fredet fugleområde. Kystlinjen har mange fine sandstrender som blir brukt av både fastboende og turister. På Kvalneset, vest på øya, ble det tidligere tørket fisk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]