Hopp til innhold

Godøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Godøya.
Alnes på Godøya.

Godøy, eller Godøya, er den sørligste og vestligste av øyene i Giske kommune. Øya er 10,87 km² stor og har 1 151 innbyggere (2019). Fiske og fiskeforedling er de viktigste næringsveiene, og banklineflåten i Geilevika er en av de største i Norge. Veiforbindelsen til øya kommer fra øya Giske gjennom Godøytunnelen. De interne veiene på øya er Fv 5950 og Fv 5952 hvor Alnestunnelen går gjennom fjellet Hundagjølet til Alnes.

Landskapet er berglendt, og Storehornet (497 moh.) er det høyeste punktet. I sørøst er det en del dyrkbar mark i kystsonen. På fjellet ligger Alnesvatnet, som er Giske kommunes drikkevannskilde. Ytterst på Alnes, nordøst på øya, står det et fredet fyr. Kulturlandskapet rundt fyret er vernevedig.

Eilivrøysa på Høgsteinen sør på Godøya er det en stor gravhaug fra bronsealderen. Like ved er også Høgsteinen fyr, som nå er fredet. Godøya har to bedehus i aktiv drift, Godøy bedehus og Alnes bedehus.

Godøy har et eget idrettslag, Godøy IL Seniorlaget i fotball spiller i 6. divisjon. Hjemmekampene spilles på Myrtun fotballbane.