Godøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Godøya.
Alnes på Godøya.

Godøy, eller Godøya, er den sørligste og vestligste av øyene i Giske kommune. Øya er 10,87 km² stor og har 1 151 innbyggere (2019). Fiske og fiskeforedling er de viktigste næringsveiene, og banklineflåten i Geilevika er en av de største i Norge. Veiforbindelsen til øya kommer fra øya Giske gjennom Godøytunnelen. De interne veiene på øya er Fv 5950 og Fv 5952 hvor Alnestunnelen går gjennom fjellet Hundagjølet til Alnes.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Landskapet er berglendt, og Storehornet (497 moh.) er det høyeste punktet. I sørøst er det en del dyrkbar mark i kystsonen. På fjellet ligger Alnesvatnet, som er Giske kommunes drikkevannskilde. Ytterst på Alnes, nordøst på øya, står det et fredet fyr. Kulturlandskapet rundt fyret er vernevedig.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Eilivrøysa på Høgsteinen sør på Godøya er det en stor gravhaug fra bronsealderen. Like ved er også Høgsteinen fyr, som nå er fredet. Godøya har to bedehus i aktiv drift, Godøy bedehus og Alnes bedehus.

Fotball[rediger | rediger kilde]

Godøy har et eget idrettslag, Godøy IL Seniorlaget i fotball spiller i 6. divisjon. Hjemmekampene spilles på Myrtun fotballbane.

Kilder[rediger | rediger kilde]