Giovanni Paolo Oliva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giovanni Paolo Oliva
GPOliva.jpg
Født4. oktober 1600[1][2]
Genova[3]
Død26. november 1681[1][2] (81 år)
Roma
Beskjeftigelse Katolsk prest, Jesuit

Giovanni Paolo Oliva (født 4. oktober 1600 i Genova; død 26. november 1681 i Roma) var den 11. generalsuperior for Societas Jesu (jesuittordenen).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Jesuitt[rediger | rediger kilde]

Giovanni Paolo Oliva var 16 år da han trådte inn i jesuittordenen. Etter utdannelsen virket han lenge som dosent i Roma. Høydepunktet på hans undervisningsvirksomhet var utnevnelsen til rektor for Collegium Germanicum-Hungaricum i Roma.

Generalsuperior[rediger | rediger kilde]

Den 7. juni 1661 ble han utnevnt til generalvikar for ordenen, med etterfølgelsesrett (vicarius perpetuus cum iure succedendi). Dette innebar at pater Oliva allerede på dødsdagen til pater Goswin Nickel skulle utropes til ordenens neste generalsuperior - det skjedde 31. juli 1664.

Oliva virket i pontifikatene til pavene Innocens X, Alexander VII, Klemens IX og Innocens XI som apostolisk predikant. I hele sin embedsperiode forsøkte Oliva å demme opp for adelens (spesielt den franske adels) innflytelse på ordenen.

I sin tid var ordenen preget av anklager om laxisisme, og i Frankrike var det endel jesuitter som støttet kongens prerogativer fremfor pavens myndighet, og forklarte de privilegier det gallikanske presteskap nøt der. Den kinesisk ritestriden var også en vanskelig sak.

I kvietiststriden høstet han ros fra alle de involverte parter som sindig formidler. Han forsvarte personlig den franske konges skriftefar, François d'Aix de Lachaise overfor pave Innocens XI.

Hans bok med et førtitalls fasteprekener, og hans verk på seks foliobind, In Selecta Scripturæ Loca Ethicæ Commentationes, viser hans lærdom og fromhet. Med det som hadde skjedd med kardinal Palavicino i mente fikk pater Oliva trykket 1 000 av sine brev, slik at de ikke skulle bli redigert av andre og bli mistolket.

I en alder av 81 år døde Gian Paolo Oliva den 26. november 1681 ved Sant'Andrea al Quirinale i Roma.

Hans etterfølger ble Charles de Noyelle.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Prediche dette nel Palazzo Apostolico, Roma, 1659–1674 (3 bind)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb10682770f
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Giovanni Paolo Oliva, w6w10w4s
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 19. des. 2014

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]