Giovanni Giacomo Panciroli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Giovanni Giacomo Panciroli
Giovanni Giacomo Panziroli.jpg
Født1587
Roma
Død3. september 1651
Roma
Beskjeftigelse Diplomat, katolsk prest
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Giovanni Giacomo Panciroli (født 1587 i Roma, død 3. september 1651 i Quirinalpalasset i samme by) var en av Den katolske kirkes kardinaler. Han var kardinalstatssekretær fra 1644 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Panciroli (navnet er også skrevet Panziroli og Pancirole) var sønn av en skredder fra Roma. Han ble utdannet i Roma, og tok doktorgrad i utroque iure, det vil si både sivil- og kirkerett, i 1605. Han ble advokat ved Den romerske kurie,[1] og fulgte Den hellige stols nuntius til først Napoli og siden Spania, Giambattista Pamphilij (senere pave Innocent X).

Tilbake i Roma kom han i tjeneste under kardinal Francesco Barberini. Han fikk en rekke verv ved kurien.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1641 ble han titulærpatriark av Konstantinopel, og han ble bispeviet i januar 1642 av kardinal Giulio Cesare Sanchetti, som ble assistert som medkonsekrerende av titularerkebiskop Lelio Falconieri, og av biskop Alessandro Castracani av Nicastro.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Han ble kreert til kardinalprest av pave Urban VIII ved konsistoriet juli 1643, og deltok i konklavet 1644 som valgte Innocens X.

Statssekretær[rediger | rediger kilde]

Samme år ble han utnevnt til kardinalstatssekretær,[2] et embede han utøvet i samarbeide med pavens kardinalnepote Camillo Francesco Maria Pamphili frem til januar 1647. Da la Pamphili med sin kardinalsverdighet for å kunne inngå ekteskap med Olimpia Aldobrandini. Denne fratreden forøket kardinal Pancirolis rolle, slik at han utøvde en mundighet i den romerske kurie som var uvanlig for noen som ikke var i slekt med paven, selv for en statssekretær.[trenger referanse] Dette var en stilling som den gang i utgangspunktet var av mindre betydning og lavere rang enn den som den fikk senere. Samtiden hadde han å forholde seg til den betydelige innflytelse som Donna Olimpia hadde på sin svoger, paven.[trenger referanse] Denne situasjon var til tider et problem som reduserte kuriens effektivitet.

Da pave Innocens X bad sin statssekretær om hans anbefaling vedrørende hvem som skulle erstatte hans sørgelig inkompetente kardinalnepote, Francesco Maidalchini. Pancirolo foreslo sin sekretær, Camillo Astalli, en fjern inngiftet slektning til paven gjennom ekteskapet med Olympia. Selv om han skulle fortsette å nyte pavens ubetingede tillit, utløste dette et raseri mot ham fra Pamphilislekten og dens folk. Stadig kritikk og hans svekkede helse bidro til at han gradvis tapte innflytelse innen kurien.[1]

Panciroli døde 3. september 1651 i Roma, og ble gravlagt nær høyalteret i kirken San Silvestro al Quirinale.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Ippolito, Antonio Mennitti. "Pancirolo, Giovanni Giacomo". Dizionario Biografico, vol. 80, 2014, Treccani
  2. ^ Boutry, Philippe; Levillain, Philippe (2002). "Innocent X". The Papacy: an encyclopedia. Routledge. pp. 801–802. ISBN 0-415-92228-3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 - 
Kardinalstatssekretær
Etterfølger:
 Fabio Chigi 
Forgjenger:
 Francesco Maria Macchiavelli 
Latinsk patriark av Konstaninopel
Etterfølger:
 Giovanni Battista Spada